Новини

Українські політики витратили на рекламу у фейсбуку $5,7 млн: хто заплатив найбільше у Чернівцях

Хто з партій найбільше витратив на політичну рекламу та в скільки обійшлася соцмережна агітація кандидату на посаду мера Чернівців.

Цьогоріч через місцеві вибори українські політики витратили на рекламу у соцмережах понад 5,7 мільйона доларів. Це більше 150 мільйонів гривень. Найбільше грошей — 5 мільйонів — витратили у вересні та жовтні, коли тривала передвиборча кампанія.

Такі дані у своєму звіті наводить громадський рух ЧЕСНО.

Аби проаналізувати витрати, експерти використовували дані, які надає фейсбук про рекламу. 

«Ближче до виборів у мережі з’явилося чимало сторінок, які складно назвати партійними чи сторінками політиків, але вони вели кампанії за і проти на сотні тисяч доларів», — пояснюють експерти.

Топ 20 сторінок за витратами очолює профіль політичної партії «За майбутнє». Її створили у травні 2020 року, а з серпня до жовтня вона вже витратила майже 170 тисяч доларів. На рекламу ставили дописи партійців із регіонів та фрагменти етерів шоу «Право на владу», де гостем був лідер партії Ігор Палиця.

А от лідером за витратами серед партій є «Слуга народу» — 880 тисяч доларів. У сумі враховували всі партійні сторінки в різних областях, сторінки партійців та інші сторінки, які рекламували дописи на підтримку політсили. Агітацію за «Слугу народу» та її кандидатів розміщували щонайменше 319 сторінок.

До речі, кандидат на посаду міського голови Чернівців від цієї партії Віталій Другановський потрапив до топ 10 кандидатів, які найбільше витратили на передвиборчу рекламу у фейсбуку.

Йому передвиборча реклама вартувала майже 14 тисяч доларів. А посів він десяте місце у всеукраїнському рейтингу.

Щоправда, не пройшов до другого туру виборів на посаду мера Чернівців — за нього проголосували 11% виборців.

 

Коментарі