Репортаж

Так набагато краще: про відновлене очне навчання у школах Чернівців в умовах пандемії

З 16 листопада у школах відновили очне навчання для початкових класів. Деяких батьків це потішило, інші — проти.

З понеділка, 16 листопада, у школах Буковини відновили очне навчання для учнів початкових класів.

«Шпальта» побувала у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №39 і з’ясувала, як відбувається навчання в умовах карантину.

На подвір’ї школи зустрічає директор Андрій Димашок і веде теплим коридором до себе в кабінет. У школі не чути звичного для перерви шуму, адже 5-11 класи – на дистанційному навчанні. Попри це, у школі затишно і пахне свіжою випічкою.

«Досить складно було переходити на дистанційну форму навчання. Хоча і вчителі, й учні до цього досить швидко пристосувалися й опанували різноманітні платформи, де проводять заняття. З 16 листопада відновлено очне навчання для учнів 1-4 класів. Класи, де понад 20 учнів, поділені на групи і до школи приходять через день», – розповідає директор школи.

Андрій Димашок зауважує, що така форма навчання досить важка як для дітей, так і для вчителів.

«Це додаткове навантаження для вчителів, тому що потрібно і в очній формі провести урок, і в дистанційному режимі працювати з дітками. Це також подвійне навантаження для дітей. Адже учні звикли до очного навчання, і те, що сприймає дитина в школі, живе спілкування з однокласниками – цього дистанційна форма навчання не може дати», — каже Андрій Димашок.

Він зауважує, що є батьки, які побоялися пустити дітей до школи, тож написали заяву. Тому ці діти перебувають на сімейній формі навчання.

«Наразі є двоє батьків, які написали заяви щодо переведення дітей на сімейну форму навчання. Тобто діти навчаються вдома під контролем батьків. Якщо у відсотковому співвідношенні, то близько 5% батьків ще вагаються, чи дозволяти своїм дітям іти до школи», — розповідає директор.

Андрій Димашок підсумовує, що наразі на очну форму навчання перейшли 124 учні 1-4 класів. Із них 80 школярів день навчаються на очній формі, а 44 — на дистанційці, наступний день – навпаки.

Опісля директор веде до корпусу, де навчаються молодші класи. Вже за декілька метрів чути сміх дітей і шум. Саме розпочалася перерва й учні вийшли в коридор, щоби трохи розвіятися.

Вчителька початкових класів Тетяна Удут каже, що їй пощастило, адже діток небагато, тому не було необхідности ділити їх на групи.

«Ми працюємо щодня, адже у класі 18 дітей, що дозволяє не робити поділ на групи. Хочу сказати, що очна форма навчання набагато краща. Я бачу дітей, їхні очі, з ними набагато краще спілкуватися наживо. Але ми пристосовуємося до нових умов навчання. Хоча у березні було дуже важко до цього призвичаїтися, і батьки були проти уроків онлайн. Адже досить велика частина роботи лягала на них. Але з часом, коли ми підбивали підсумки, то я казала, що більшість батьків уже може вчителювати. Тому що дуже добре справлялися», — зауважує вчителька.

Жінка додає, що під час дистанційного навчання бували казуси. Зокрема, коли «ставила запитання, а хтось з учнів не чекав і одразу відповідав».

«Теперішній час вимагає вміння працювати на різних платформах. Наші вчителі проходили і зараз проходять різні курси. І все, чого ми навчаємо дітей, зокрема працювати з різними платформами, ми теж цього вчилися на курсах», — каже Тетяна Удут.

Вона підсумовує, що сьогодні, 18 листопада, з 18 учнів у класі 11.

«Є діти хворі, одна дитина на самоізоляції. Одна очікує результату тесту. Є батьки одного учня, які написали заяву і забрали дитину на сімейну форму навчання. Тому учень із 1 вересня працює з батьками. У кінці чверті, напередодні осінніх канікул, він писав контрольні роботи. Але коли ми працюємо онлайн, то він разом із нами навчається, відповідає на уроках», — каже вчителька.

Як повідомляє Департамент освіти і науки Чернівецької ОДА, на Буковині відновили очне навчання для учнів 1-4 класів у 252 школах.

Натомість у Заставнівському, Новоселицькому і Сокирянському районах, а також у Кострижівській, Мамаївській, Заставнівській, Новоселицькій, Ванчиковецькій, Мамалигівській і Новодністровській ОТГ та у Чернівецькій школі №14 учні початкових класів не пішли до навчальних закладів.

За дистанційною формою навчання працює 131 заклад загальної середньої освіти, за очною – 36, а за змішаною – 220.

Станом на 16 листопада на COVID-19 хворіє 67 учнів, 163 педагоги та 42 працівники технічного персоналу. 256 школярів перебувають на самоізоляції.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі