Інтерв'ю

Маловідомі туристичні місця Буковини зняли у проєкті «Таємна Мапа»

У першому випуску проєкту показали локації з експедиції зі Свято-Миколаївського монастиря, Скитської печери, перевалу Шурдин, озера Гірське Око, радіолокаційної станції «Памір», скель Протяте Каміння та Соколине Око.

Фото з фейсбуку «Таємна мапа» 

Команда волонтерів запустила відеопроєкт «Таємна мапа», в якому знімають невідомі місця України. У першому випуску показали Чернівецьку область. На відео — локації з експедиції зі Свято-Миколаївського монастиря, Скитської печери, перевалу Шурдин, озера Гірське Око, радіолокаційної станції «Памір», скель Протяте Каміння та Соколине Око.

На відео автори проєкту не лише показали картинки таємних місць, а й розповідають про їхнє виникнення, історію та легенди.

Один з авторів та ведучий проєкту Олександр Ширшин розповів у коментарі «Шпальті» про ідею, чому почали знімати, чим особлива Чернівецька область та що хочуть донести українцям і світові.

Фото з фейсбуку «Таємна мапа»

Олександр нині проживає у Тернополі, раніше жив у Чернівцях та працював в Академії лідерства. Сам родом із Криму. 2014 року виїхав з півострова через окупацію та прийняв присягу в Одесі. Відтоді живе на материковій частині України. Також раніше був волонтером на сході, три роки жив у Світлодарську.

«Таємна мапа» — це наш проєкт, де показуємо малодосліджені місця України переважно у відеоформаті. У команді п’ятеро людей: це ще один ведучий Андрій Рибаков (на фото), оператор Володимир Юрченко, фотограф і контент-менеджер соцмереж. Ідею Андрія Рибакова розробляли разом. Над проєктом розпочали роботу ще у березні, але через карантинні обмеження знімали у вересні», — розповідає Олександр Ширшин.

Фото з фейсбуку «Таємна мапа»

Проєкт автори фінансують самостійно. Наразі від спонсорів отримали лише спорядження та швидку їжу для подорожі. 

«Команда працює на волонтерських засадах, усе робимо за власні кошти. Ми вже зняли черговий випуск, він на монтажі. Збираємося у чергову поїздку. Найімовірніше це буде Волинська область», — каже автор проєкту.

Розпочали зйомки автори із західного регіону. Першою була Чернівецька область.  

«Почали з Буковини, бо тут дуже незвичні локації, зокрема Памір. Це була найскладніша точка — до нього було найважче дістатися. Взагалі у Чернівецькій області було найскладніше проїхати, враховуючи дороги та інші чинники. Попри те, що тут є недоступні речі, це вилилося в таку пригоду. Якщо порівнювати з Чернівецькою областю, в наступній поїздці ми відпочивали. Там не було стільки пригод, як на Буковині», — ділиться Олександр.

Фото з фейсбуку «Таємна мапа»

Він каже, що на Буковині вразили живописні Карпати. А ще Соколине Око, Гірське Око (або Буковинське Око). 

Автор проєкту зазначив, що головна мета — показати маловідомі для туристів місця, що вони можуть бути цікавими. Почали відеозйомку в Україні, відтак планують знімати маловідомі місця для проєкту за кордоном. 

«Одна з фішок проєкту — це залучення людей, які мають відношення до того чи іншого місця. Наприклад, на Памірі ми залучили Ігоря Олексюка, який був причетний до організації «Памір-фесту». Він розповів, що після концерту тут збільшився потік туристів. Звідси можна зробити висновок: якщо збільшується потік туристів, ми показуємо всьому світу нашу країну, що в нас є, і це така реклама. Якщо більше туристів і реклами, країна може бути приваблива. А це розвиток туризму і гроші, які турист тут залишить. Чомусь представники влади мало над цим задумуються», — каже Олександр Ширшин.

Фото з фейсбуку «Таємна мапа»

Наразі автори проєкту працюють над тим, аби покращити продукт. Кажуть, експедиція обходиться недешево. 

«Аби говорити про спонсорство, треба показати готовий продукт, ми працюємо над цим», — зазначив Олександр.

Автори працюють над тим, аби покращувати якість проєкту та показати Україну світові привабливішою.

Коментарі