Новини

«Не можете допомогти – не заважайте»: у Чернівцях ресторатори влаштували мітинг проти карантинних обмежень

Представники ресторанного бізнесу вимагають від місцевої влади дозволити закладам працювати після 18:00.

Сьогодні, 11 листопада, під стінами Чернівецької ОДА представники ресторанного бізнесу влаштували мітинг проти карантинних обмежень.

Понад 200 власників та співробітників закладів харчування вимагають дозволити працювати закладам громадського харчування після 18:00.

«Нам потрібно навчитися жити поруч із цим вірусом, на жаль. Хочу попросити поліціантів і представників ОДА: ми — працівники ресторанної сфери, які платимо податки, а ви з цих податків отримаєте зарплату. І при цьому після 18:00 ви йдете закривати ресторани, ніби до 17:59 вірусу нема, а о 18:00 вірус з’являється. Те саме стосується і карантину «вихідного дня». До 18:00 у нас виручка дорівнює нулю, ми починаємо заробляти після 18:00. У ресторанах, на відміну від супермаркетів, працює масковий режим, зберігається соціальна дистанція. То чому поставили в куток лише ресторанний бізнес?» — сказав на мітингу співвласник мережі ресторанів Дмитро Лукенчук.

Також ресторатори виступили проти карантину «вихідного дня». Адже, за їхніми словами, саме у вихідні найбільша кількість відвідувачів приходить у заклади громадського харчування.

Під вигуки «Виходь!» пікетувальники вимагали, щоб до них вийшов голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. Натомість з’явився його перший заступник Богдан Ковалюк. Він зауважив, що обмеження запровадили через погіршену епідситуацію. Водночас він додав, що заклади продовжують працювати підпільно, замикаючи двері на ключ, тому їх перевіряє поліція.

«Усі обмеження приймали для того, щоб зберегти життя і здоров’я людей. «Червона» зона взагалі передбачала повне закриття закладів. Щоб люди не втратили роботу, ми дали їм можливість працювати з обмеженнями. Коли ми говоримо про виручку та життя і здоров’я людей, однозначно життя цінніше. А наша медична система має межу навантаження. І коли кількість інфікованих критична, потрібно вживати заходів. Громадський транспорт працює лише на сидячих місцях, ресторани – до 18:00. Це тимчасові обмеження, щоб зменшити кількість нових випадків коронавірусу», — зауважив Богдан Ковалюк.

Також він додав, що обмеження можуть зняти, щойно епідситуація покращиться і кількість хворих зменшиться.

Пікетувальники спочатку вимагали дозволити закладам харчування працювати до 20:00, пізніше вони заявили, що хочуть працювати до 22:00.

Ресторатори зауважили, що вони готові виходити на мітинги, влаштовувати акції на пішохідних переходах, аби відстоювати свої права на працю, якщо на Буковині запровадять карантин «вихідного дня».

Зрештою Богдан Ковалюк запросив представників ресторанного бізнесу на круглий стіл, під час якого будуть вирішувати, чи дозволять ресторанам працювати після 18:00.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі