Новини

У семи культурних пам’ятках світу запустили україномовні аудіогіди: де можна почути солов’їну

Дружина президента також анонсувала створення аудіогідів українською у трьох всесвітньо відомих музеях: Колізеї, Версалі та Яд Вашем. 

На фото Олена Зеленська, president.gov.ua

У семи точках світу вже запустили аудіогіди українською мовою, ще три — на етапі перекладу та звукозапису. Про це сказала перша леді Олена Зеленська на Міжнародному форумі культурної дипломатії, передає офіційне інтернет-представництво Президента України.

«Мій формат, мій спосіб зробити свій внесок – сприяти поширенню української мови у світі через створення україномовних аудіогідів у найбільших світових музеях та культурних пам’ятках», — сказала Олена Зеленська.

Зазначають, що з її ініціативи за останні пів року запустили вже сім аудіогідів українською. Так, вони є: в австрійській художній галереї Альбертіна та Музеї історії мистецтв, у турецькому палаці Долмабахче, музеї просто неба Ефес та Національному парку Гьореме (Каппадокія), в азербайджанському Національному музеї килима та латвійському Національному художньому музеї. 

Ще три аудіогіди наразі перекладають та записують для музеїв Чорногорії, Італії і Литви.

Читайте також: У Чернівцях створили авдіогід єврейським містом

Також дружина президента анонсувала створення аудіогідів солов’їною у трьох всесвітньо відомих музеях: Колізеї (Італія), Версалі (Франція) та Яд Вашем (Ізраїль). 

«Для мене цей проєкт – не тільки про зручність. Перш за все він – про поширення української мови у світі, про те, щоб голос України звучав у найвидатніших світових пам’ятках. І щоб ми, українці, відвідуючи інші країни, мали змогу відчути гордість, побачивши прапор України серед переліку мовних опцій аудіогідів», – розповіла перша леді.

Раніше ми писали про те, що дві українські студії озвучки Postmodern Postproduction і «Так Треба Продакшн» стали офіційними партнерами Netflix. Студії будуть займатися дублюванням, транскрибуванням та контролем якости фірмової продукції Netflix українською мовою.

Коментарі