Новини

У Чернівцях створили авдіогід єврейським містом

Авдіогід охоплює 15 найцікавіших єврейських історичних об’єктів та місць, які найбільш повно висвітлюють єврейську історію Чернівців.

На початку листопада у Чернівцях офіційно презентували багатомовний аудіогід, який пропонує всім охочим ознайомитися з найцікавішими місцями єврейської історії міста. 

Його створили в рамках міжнародного проєкту, який ініціював Інститут єврейської історії «Центропа» з м. Гамбурга (ФРН). А реалізували авдіогід упродовж 2019 року у партнерстві з Чернівецьким музеєм історії та культури євреїв Буковини. 

Фінансувало проєкт Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини та Вишеградський фонд. 

Аудіогід охоплює 15 найцікавіших єврейських історичних об’єктів та місць, які найбільш повно висвітлюють єврейську історію Чернівців ХІХ – першої половини ХХ століття. 

«Він дозволяє здійснити віртуальну прогулянку єврейським минулим Чернівців, що у часи пандемії вірусу COVID-19 і запроваджених через неї карантинних обмежень в Україні та світі є особливо актуальним і зручним», — кажуть розробники.

Аудіогід призначений не тільки для туристів, дослідників єврейської історії нашого міста чи нащадків чернівецької єврейської діаспори по всьому світу, але й для вчителів. Наочним підтвердженням цього став онлайн-семінар, зорганізований і проведений «Центропою» 30 жовтня – 1 листопада, у якому взяли участь понад 60 учителів, суб’єктів неформальної освіти та представників громадських організацій з України, Молдови, Польщі, Німеччини та Італії. 

Особливість аудіогіду в тому, що у його текстах використали фрагменти спогадів очевидців із власної колекції Інституту «Центропа», яку він збирав впродовж тривалого часу, записуючи інтерв’ю з євреями в багатьох країнах світу, зокрема й із вихідцями з Чернівців. Окрім цього, тексти супроводжують історичні і сучасні світлини. 

Аби аудіогід розповів вам те, чого ви не знали про єврейську культуру в Чернівцях, тисніть сюди.

 

Коментарі