Інтерв'ю

«Дивує кількість галерей у місті»: митці з Румунії про міжнародний культурно-мистецький проєкт та Чернівці

Організатори міжнародного мистецького проєкту «NeoNlitic 2.0» поділилися враженнями про культурно-мистецькі Чернівці і зауважили, що нам є куди рости.

Нещодавно у центрі культури «Вернісаж» презентували міжнародний мистецький проєкт «NeoNlitic 2.0».

Митці з Румунії, Болгарії та України через мультимедію, колажі, картини, скульптури та різні інсталяції інтерпретували дві регіональні культури Румунії – Кукутень і Хамангія (які мають свій вияв в Україні та Болгарії) крізь призму сучасности.

В інтерв’ю «Шпальті» організатори проєкту з Румунії Даніель Лоагер і Андрій Корня розповіли про ідею його створення і про враження від Чернівців.

«Ідея виникла близько двох років тому. У нас, у Румунії, досліджували минуле до періоду Дакії і почали використовувати ці дослідження у мистецтві. Якось я прочитав, що Пікассо змінив свій погляд на кубізм після того, як побачив в одному музеї африканські старовинні маски. І я почав шукати, наскільки далеко зайшли дослідження у нашому румунському минулому. І відкрив для себе період неоліту. Виявилося, що цей період був по всій Європі», — розповідає Даніель Лоагер.

Перший проєкт презентували в Румунії. Тут частково митці дослідили ці дві румунські культури – Кукутень і Хаманджію — і представили їх у своїх роботах крізь призму сучасности.

Під час організації першого проєкту митці з Румунії познайомилися з мисткинею з Чернівців Євгенією Грицку. Тоді дівчина вирішила долучитися до проєкту «NeoNlitic».

У першому проєкті «NeoNlitic» узяли участь 15 митців. Упродовж двох років у Румунії презентували чотири виставки «NeoNlitic».

Проєкт мав шалений успіх у Румунії, тож у митців виникла ідея створити ще один — міжнародний — «NeoNlitic 2.0». Оскільки ці дві румунські культури співзвучні з українською і болгарською, організатори вирішили запросити митців з України і Болгарії.

«Ми виявили, що культура Хамангія схожа на культуру Варни, що у Болгарії, а Кукутень – на трипільську культуру. Тому вирішили створити міжнародний проєкт і залучили митців із цих двох країн. Вони надихалися символами з періоду неоліту. Для нас ця епоха – початок мистецтва сучасної людини», — розповідає Даніель Лоагер.

Прем’єра проєкту «NeoNlitic 2.0» уже відбулася в Болгарії та Україні (Чернівці). На початку листопада з сучасним мистецтвом періоду неоліту ознайомляться в Румунії.

Проєкт створили за підтримки Асоціації Wood Be Nice та фінансували спільно з Адміністрацією Національного культурного фонду Румунії.

«Щорічно асоціація виділяє гроші на створення різних культурно-мистецьких проєктів. Та водночас митці повинні все організовувати і робити свій вклад у ці проєкти. З цього жити неможливо, але йдеться про пристрасть до мистецтва і бажання творити. Добре те, що з цих грошей, які виділяє фонд, можна покрити дорожні витрати тощо. Але, щоб отримати співфінансуваня, потрібно запропонувати хороший проєкт. Тому битва тут запекла, адже кількість митців велика», — зауважує Даніель Лоагер.

Андрій Корня додає, що битва за співфінансування проєкту «NeoNlitic 2.0» була ще запеклішою, адже серед охочих отримати фінансову допомогу були організатори різних культурних фестивалів, які вже не один рік отримують від фонду фінансову підтримку.

«Ми разом з організаторами найбільшого фестивалю аніме в Румунії боролися за це фінансування. Там також були найбільший фестиваль кіно в Європі та фестиваль мистецтва, який уже 11 років існує й отримує допомогу від фонду. І також не забуваймо про різні фонди допомоги тваринам, дітям. Тому боротьба була запеклою, але наш проєкт таки отримав уже вдруге фінансування», — додає Андрій Корня.

Митці вперше побували в Україні, зокрема в Чернівцях. Їх дещо здивувала кількість культурних просторів у місті.

«З того, що ми встигли помітити, перебуваючи у Чернівцях, – слабка присутність чернівецьких митців у житті міста. Лише дві галереї? Правда, ми не встигли побувати у музеях і побачити, що там. Але мистецьких експериментів дуже мало або ж узагалі немає. І шкода, адже і місто, і люди тут класні. Тому дивує те, що молоде покоління не поспішає дивувати мистецькими проєктами», — каже Даніель Лоагер.

Андрій Корня порівнює Чернівці з румунським містом і зауважує, що попри приблизну кількість населення і подібну архітектуру Чернівцям ще є куди рости.

«Можна порівнювати з румунським містом Клуж чи Тімішоара, які є подібними з Чернівцями за кількістю населення та австро-угорською архітектурою. Однак там (у Румунії) справи йдуть у декілька разів краще, ніж тут. Можливо, і через те, що митці мають підтримку від влади, не знаю. Можливо, через те, що Румунія в Європейському Союзі, і митці можуть з легкістю їхати в інші країни, надихатися і брати досвід звідти. Можливо, потрібно підтримувати більше мистецтво і державі відкривати трохи ширше ворота для митців», — зауважує Андрій.

Також митці додають, що у Чернівців є величезний потенціал, тому потрібно розвивати мистецький компонент міста.

Планами на майбутнє хлопці воліють не ділитися, щоб часом не наврочити. Але кажуть, що, оскільки проєкт «NeoNlitic» зацікавив глядачів і припав до душі поціновувачам мистецтва, дуже ймовірно, що не за горами і презентація  третього проєкту — «NeoNlitic 3.0».

Фото Володимира Гуцула

Коментарі