Новини

У Чернівцях відкрили портативну виставку фоторобіт особливих дітей

Фотовиставка доступна для відвідування упродовж трьох днів у Краєзнавчому музеї. Відтак організатори готові розмістити її на різних локаціях міста, які будуть популяризувати творчість особливчиків. 

6 листопада у Краєзнавчому музеї у Чернівцях (вулиця Ольги Кобилянської, 28) відкрили фотовиставку «Особливі пригоди». Вона складається з фоторобіт десяти дітей з інвалідністю, з якими займався чернівецький фотограф Василь Салига у рамках фотоклубу при ГО «Особливі серед нас».

Фотоклуб почав працювати ще пів року тому. Тоді громадська організація за допомогою волонтерів збирала для особливчиків плівкові фотоапарати для роботи.

«Ця виставка — як своєрідний підсумок нашої піврічної роботи, але це не кінцева мета. Здається, з першого ж дня нашої роботи з особливчиками ця ідея сподобалася всім: і їм, і мені. Для них це своєрідна терапія, фототерапія. А я з ними теж вчуся чогось нового. Мені сподобалося те, що коли їм щось показував чи пояснював, вони це все бачать і інтерпретують по-своєму, навіть краще, ніж я б їх навчив. Робота з плівкою була для цікавости, бо ти не одразу бачиш, що зробив. Ми знімали простими “мильничками”, які дають тобі можливість не думати, що треба «крутити», а просто натиснути кнопочку. А вже що саме потрапить у їхній об’єктив і коли саме натиснути кнопку, дітки обирали самі. Було цікаво, що вони побачать», — розповідає Василь Салига.

На виставці презентували близько 30 фотографій. У кадр кожної дитини потрапляло щось інше: відомі місця Чернівців, небо, квіти та равлик, тріщина в асфальті, на яку ми вже не звертаємо уваги, чи розмитий пейзаж. Дітям дали цілковиту волю фантазії. Окрім цього, перед ними поставили конкретне завдання – зняти портрет друга. Які саме фотографії будуть представлені на виставці, дітки обирали спільно з викладачем.

Керівниця ГО «Особливі серед нас» Тетяна Дяченко, мама особливої дитини, розповідає про фототерапію. Каже, що вона допомогла її синові сприймати великий світ по-новому.

«Сашко сказав, що він готовий це спробувати, бо це щось нове і таке, чого він ніколи не робив. Йому сподобалася макрозйомка. Найважчими для нього, як і для інших людей з аутизмом, були портрети. Для них складно це, він важко фотографується, занадто критично до себе ставиться. Згодом я зрозуміла, що йому дала фототерапія. У березні ми спробували дати можливість Сашку діставатися зі школи до тата на роботу самому. Він добре знає дорогу, ми його навчили, як дістатися туди дворами, щоб оминати великий простір, якого він боїться. Але якось він загубився і вийшов на велику для нього Центральну площу. Підняв голову – безліч машин, людей, незнайоме місце — і в нього ступор. І він знайшов вихід, як «зменшити цей простір». Дістав телефон, ввімкнув камеру і зрозумів, що через неї всього менше. По дорозі концентрувався на квітку, птаха… Так він зрозумів, що на світ можна дивитися по-іншому і не панікувати, бо нас оточує забагато всього, а дивитися туди, куди йому треба. Фототерапія була недарма. Дітей навчили концентруватися на маленькому і не розсіювати свою увагу», — розповідає Тетяна Дяченко.

Фотовиставка особливчиків має і благодійний характер. Охочі можуть придбати будь-яку фотографію чи футболку з нею, а вилучені кошти спрямують на розвиток і заняття дітей.

Фотовиставка доступна для відвідування у дворику Краєзнавчого музею упродовж трьох днів. Відтак організатори готові встановити її у різних локаціях міста, які будуть популяризувати творчість дітей з інвалідністю.

Фото: Володимир Гриців

Коментарі