Новини

Чернівецькі лікарі патологоанатомічного бюро не отримали надбавок до зарплати: чому їм не заплатили

Фото ілюстративне

Лікарі написали колективне звернення до «Шпальти», аби вирішити ситуацію з фінансуванням.

У Чернівцях не всі лікарі, які працюють із хворими на COVID-19, отримали обіцяні Міністерством охорони здоров’я 300% заробітної плати. 

Зокрема до редакції «Шпальти» з офіційним листом звернулися працівники Чернівецького обласного патологоанатомічного бюро. У зверненні йдеться про те, що їхні працівники не отримали додаткових, відповідно до законодавства, виплат у розмірі 300% заробітної плати. 

«Нам тільки у вересні та жовтні дали надбавку до зарплати 70% лікарям, 50% –медсестрам та 25% – санітарам. 300%, які обіцяли в МОЗ, ми не отримали. Це при тому, що ми обслуговуємо всі лікувальні заклади Чернівецької области та міста Чернівців. Їх 36. У нас жахливі умови роботи, в результаті доплат не бачили», — розповіла у коментарі «Шпальті» лікарка-патологоанатомкиня вищої категорії Чернівецького обласного патологоанатомічного бюро Олена Москалик.

У листі Чернівецького обласного патологоанатомічного бюро також сказано: «Жоден працівник бюро не отримав з квітня по сьогодні 300%  доплат за COVID-19».

Лікарі кажуть, що зверталися до різних інстанцій: президента, Верховної Ради, «гарячу лінію» МОЗ, місцевого департаменту тощо. Але наразі ніхто не допоміг вирішити питання.

В інших лікувальних закладах области, де працюють із пацієнтами з коронавірусом, лікарі отримали надбавки, але не всі 300%.

Лікар-анестезіолог міської лікарні номер №1 Роман Курулюк у вересні отримав 250% надбавки до зарплати. Скільки додали у жовтні, ще не знає, оскільки перебуває на лікарняному з коронавірусом. Адже під час відпустки чи лікарняного відсотки до зарплати не нараховують.

«Отримав зарплату, але оскільки на лікарняному, не бачив роздруківки. Минулого місяця не дали 300% до зарплати. 250% давали у реанімаційному відділенні. Скільки було в інших, не знаю. Керівництво посилається на те, що у постанові написано до 300%. А це означає, що може бути 50 чи 300%», — розповів лікар.

Як повідомив у коментарі «Шпальті» керівник Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної держадміністрації Олег Чорний, за преміювання лікарів відповідає керівник закладу. 

«Керівник закладу вирішує, кому дати 100, 200 чи 300%. Тобто це вирішують комісійно на погоджувальній раді медзакладу. Департамент дав чітке розпорядження, де все розписано. Отримують надбавки ті, хто дійсно працює», — зазначив Олег Чорний.

Щодо Чернівецького обласного патологоанатомічного бюро керівник Департаменту каже, що питання йому відоме, але воно складне. Річ у тім, що ця установа працює на дотації, адже тут не уклали угоду з Національною службою здоров’я.

«Я вже десятки листів надіслав у міністерство, сотні дзвінків з НСЗУ, безпосередньо говорив із першим заступником міністра. Питання складне. Це всеукраїнська проблема. Її вирішуємо шляхом дотації, чекаємо засідання сесії обласної ради і будемо ухвалювати рішення, аби перекрити фінансування. Ця служба не перейшла на контрактування з НСЗУ, а залишилася на дотаційній формі, тож не отримують 300% від НСЗУ. Такий парадокс», — каже Олег Чорний.

Що кажуть у МОЗ:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов нещодавно в етері ток-шоу «Право на владу» заявив, що запроваджені з 1 вересня доплати медичним працівникам наразі виплачують вчасно та у повному обсязі. 

Фото moz.gov.ua

«З вересня ми почали доплачувати медичним працівникам. Усі медики вже отримали ці доплати за вересень, перераховують кошти за жовтень», — зазначив очільник МОЗ.

Також він сказав, що у разі зловживань щодо доплат або фінансування процесу лікування хворих на COVІD-19 міністерство обов’язково втручається в ситуацію.  

«Коли лікарні тримають виділені державою кошти у себе на рахунках і не виплачують медикам доплати — така ситуація неприйнятна, ми це вирішуємо. Якщо ви знаєте про подібні випадки, прошу інформувати, і МОЗ буде окремо розбиратися», — зауважив він.

 

 

Коментарі