Новини

У МОЗ розповіли, як планують посилити карантин: на які обмеження чекати українцям

Нові пропозиції МОЗ: робота крамниць, обслуговування людей похилого віку, заборону велелюдних заходів та як бути з дитячою освітою.

Міністерство охорони здоров’я України пропонуватиме Кабміну посилити карантинні обмеження. 

Про це на брифінгу 5 листопада повідомив заступник міністра охорони здоров’я головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Нові обмеження стосуватимуться діяльности зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у торгово-розважальних центрах.

«Ми хочемо, аби у ТГЦ працювали лише магазини. Щоб люди могли купити необхідні їм речі і це не впливало на економіку нашої країни», — сказав Віктор Ляшко.

МОЗ також хоче просити уряд заборонити проведення всіх велелюдних заходів та обмежити діяльність спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів.

Міністерство ще рекомендує заборонити діяльність суб’єктів господарювання, які не дотримуються карантину. За словами Ляшка, це дозволить органам контролю застосовувати заходи адміністративного впливу і карати саме тих, хто порушує протиепідемічні норми. Ті, хто дотримується норм, зможуть працювати в умовах карантинних обмежень.

Думають і над тим, аби суб’єкти господарювання впровадили окремий час для обслуговування людей віком від 60 років. МОЗ рекомендує робити це з 10:00 до 12:00.

«Впровадження такої години не забороняє людям похилого віку відвідувати магазини в інший час. Але воно має спонукати їх не відвідувати магазини, аптеки саме в цей період. Бо 71% людей, які померли від коронавірусу в Україні, старше 60 років», — пояснив головний санітарний лікар.

У регіонах із «червоною» зоною карантину теж дещо може змінюватися. Якщо раніше областям дозволяли обирати, які обмеження будуть діяти на цих територіях, то зараз думка МОЗ змінилася.

Так, якщо на території тестування з виявленим інфікуванням перевищує 20% від усіх протестованих, то там не дозволятимуть обирати карантинні обмеження. Тобто, там діятиме повний спектр обмежень. За словами Ляшка, зараз загалом по Україні цей показник становить 19%. Однак є регіони, де він перевищує 42%.

До речі, урядовці пропонують дозволити працювати на території з «червоним» рівнем епідеміологічної небезпеки дитсадкам та школам із 1 по 4 клас. А от учнів 5-11 класів рекомендують відправляти на дистанційну освіту.

 

Коментарі