Новини

До парламенту США вперше обрали етнічну українку. Яка ситуація з виборами президента

Про емігрантку, яка змогла стати членкинею Палати представників Конгресу, та поточну ситуацію з виборами президента у штатах.

Фото InduStar

Уперше в історії до парламенту Сполучених Штатів Америки обрали етнічну українку. Це республіканка Вікторія Спартц, пише The New York Times.

Жінка перемогла у 5 окрузі штату Індіана і стала членкинею Палати представників Конгресу США. Спартц обійшла конкурентку від Демократичної партії Крістіну Хейл.

Українка пообіцяла американцям, що боротиметься з небезпекою соціалізму. За неї проголосували 187 тисяч людей — це 89% протоколів.

Вікторія Спартц із сім’єю, фото carmelmonthlymagazine.com

Вікторія Спартц народилася 1 жовтня 1978 року у місті Носівці Чернігівської области. Закінчила КНЕУ імені Вадима Гетьмана. А в 2000 році переїхала до США, отримала диплом магістра з професійної бухгалтерії Університету Індіани, залишилася там викладати. Нині очолює Республіканську партію округу Гамільтон.

Нагадаємо, вчора о 8 ранку за київським часом у США закрили останні виборчі дільниці, повідомляє The Associated Press. Відомо, що сісти в президентське крісло може або чинний президент штатів Дональд Трамп, або ж його суперник-демократ Джо Байден.

За даними The Associated Press, помітну перевагу зараз має демократ — за нього виборці віддали 264 голоси з 270-ти необхідних. Тобто Байдену залишилося набрати ще шість голосів. У чинного президента Америки Трампа зараз 214 голосів, тому він помітно відстає.

Справа в тому, що у США результати виборів визначають не за кількістю голосів, які віддали за кандидата виборці, а за результатами голосування колегії виборників. Традиційно вони всі голоси віддають за того кандидата, який виграв у штаті.

Кожен виборник має один голос, а їхня кількість у кожному штаті розраховується за коефіцієнтом кількости населення в регіоні. І вона коливається між 3 і 55 голосами.

 

Коментарі