Новини

Хто і чому блокує роботу Чернівецької ТВК

Учора, 29 жовтня, під час засідання комісії несподівано з’явилися двоє молодих людей, які агресивно поводилися та заважали роботі ТВК.

Декілька днів поспіль роботу Чернівецької територіальної виборчої комісії блокували представники різних політичних сил, а також невідомі особи погрожували голові ТВК Анжелі Саінчук.

Про це під час брифінгу повідомили представники політичної партії «Єдина альтернатива».

Так, учора, 29 жовтня, у приміщення ТВК зайшли двоє невідомих осіб, які вимагали відсторонити голову комісії та її заступника.

«П’ятий день відбувається встановлення результатів виборів. Попри те, що члени ТВК дотримуються всіх вимог законодавства, вони не можуть завершити цей підрахунок. Ті партії, які не добирають необхідну кількість голосів для того, щоб пройти до різних рад, не можуть погодитися з вибором чернівчан. І тому зараз будь-яким шляхом намагаються зірвати підрахунок голосів і встановлення результатів. Роблять це шляхом подачі різних необґрунтованих заяв та скарг»,— повідомив на брифінгу адвокат Сергій Венгринюк.

Також він додав, що вчора, 29 жовтня, під час засідання комісії несподівано з’явилися двоє молодих людей і почали агресивно поводитися.

«Невідомі почали грубіянити членам комісії. Пізніше один із них заявив про те, що він нібито є новим заступником голови ТВК і нібито в нього є постанова ЦВК. Але та постанова, яку він пред’являє, не зовсім постанова, а копія якогось невідомого документа. У ньому містилася тільки копія печатки без підписів. Також цей чоловік заявив, що він представник політсили «ОПЗЖ», — зауважив адвокат.

Інша невідома особа представилася адвокатом і кандидатом від політичної партії «Батьківщина». Чоловік почав погрожувати голові комісії, що можуть її відкликати, здійснити заміну, адже їхній політсилі нібито не подобається робота голови ТВК.

Представник політичної партії «Батьківщина» Іван Мар’ян у коментарі «Шпальті» зауважує, що виборча комісія відмовляється розглядати звернення про порушення.

«З нашого боку ніяких спроб блокувати роботу комісії не було. Ми подали офіційне звернення про порушення підрахунків голосів на окремих дільницях. Проте комісія відмовляється розглянути наші скарги. Їй потрібно дотримуватися закону і розглянути заяви», – розповів Іван Мар’ян.

Кандидат у депутати від політичної партії «Єдина альтернатива» та голова партії Володимир Мороз був присутнім учора під час конфлікту і сказав, що ті політичні партії, які програють, не можуть із цим змиритися. Також він наголосив, що члени ТВК справляються зі своїми обов’язками і діють законно.

У коментарі «Шпальті» голова Чернівецької міської ТВК Анжела Саінчук повідомила, що офіційного звернення про її відкликання станом на 10:00 ранку не було.

«Офіційних заяв від партії «Батьківщина» не було. Мені офіційно ніхто не казав про моє відкликання. Всі політичні сили, які вчора зверталися до нас із заявами і скаргами, виносили практично одні і ті ж вимоги щодо підрахунку голосів, перерахунку протоколів. Усі вимоги, які висунули політичні партії, задовольнила ТВК практично ще до того, як вони надійшли до нас. У нас є список виборчих дільниць, які пішли на перерахунок за рішенням ТВК, список дільниць, протоколи яких відправили на уточнення. Отже, ми діємо в межах чинного законодавства», — сказала Анжела Саінчук.

Сьогодні близько 10 ранку невідомий чоловік, який нібито має бути новим заступником голови ТВК, зайшов до зали та запитав, чи ще не отримувала голова ТВК офіційного підтвердження щодо його призначення. Оскільки такого підтвердження не було, чоловікові запропонували сісти і зачекати, доки ТВК отримає офіційне підтвердження цьому.

Пізніше стало відомо, що Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження заступниці голови Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Світлани Король.

Заступник голови Чернівецької міської партійної організації «Європейська солідарність» Сергій Бостан під час брифінгу також зауважив, що окремі політичні сили намагаються зірвати роботу ТВК.

«Ми є свідками того, як окремі політичні сили намагаються своєю незрозумілою діяльністю зірвати процес, затягнути процедуру визначення і встановлення результатів виборів. Докладають зусиль щодо членів ТВК та інших суб’єктів виборчого процесу. Це є порушенням чинного законодавства, оскільки ТВК має чітко визначений регламент дій, має керуватися чітко визначеним законодавством і має дедлайни стосовно встановлення результатів виборів. Перешкоджання діяльності ТВК з боку різних суб’єктів виборчого процесу, зокрема політичних партій, які не проходять до місцевої ради, намагаються цю ситуацію «розгойдати». Це є неприпустимим, не відповідає вимогам чинного законодавства. Закликаємо всіх діяти в рамках закону», — сказав Сергій Бостан.

 

Коментарі