Новини

В Україні відновили доступ до реєстру декларацій чиновників, проте НАЗК не може їх перевірити. Чому

Це сталося завдяки розпорядженню Президента та уряду.

Учора ввечері, 29 жовтня, Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до Реєстру декларацій. Це сталося завдяки рішенню Президента України Володимира Зеленського та уряду. 

Про це мовиться у повідомленні пресслужби НАЗК.

Про яке рішення йдеться

На позачерговому засіданні Кабміну ухвалили Розпорядження, що зобов’язало НАЗК відкрити цілодобовий доступ громадянам до публічної частини реєстру декларацій чиновників. Тепер сайт працює в нормальному режимі.

У НАЗК зазначили, що це рішення дозволить проводити спецперевірки та розблокує призначення керівників у органи влади і місцевого самоврядування.

«Це перший крок до відновлення ефективної системи запобігання корупції в Україні. Це важливий сигнал від Президента та уряду, що попри намагання Конституційного Суду узурпувати владу в країні, антикорупційна система не має бути зруйнована на догоду ворогам України», — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Проте у НАЗК повідомляють, що електронні декларації фактично не можуть перевірити. Причини: після рішення суду НАЗК заборонили розглядати заяви про корупцію та притягати до адміністративної та дисциплінарної відповідальности осіб, які вчинили корупційні правопорушення та займають відповідальне й особливо відповідальне становище. Серед таких осіб: судді, прокурори, народні депутати тощо.

Нагадаємо, Конституційний Суд України 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Він скасував електронне декларування та повноваження НАЗК на перевірку і моніторинг способу життя чиновників.

У НАЗК 28 жовтня оголосили, що через рішення КС закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій. А це також означає, що КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Згодом Володимир Зеленський терміново скликав закрите засідання РНБО.

Коментарі