Новини

КС заблокував призначення переможців місцевих виборів: у ЄС кажуть, що можуть призупинити безвіз

Конституційний Суд 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, що й стало причиною подальших подій. 

Фото Радіо Свобода

Конституційний Суд України заблокував призначення керівних кадрів органів влади, зокрема переможців місцевих виборів. Про це повідомили у Національному агентстві з питань запобігання корупції. Президент України Володимир Зеленський терміново скликає засідання РНБО.

Що трапилося: передісторія

Конституційний Суд України 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Він скасував електронне декларування та повноваження НАЗК на перевірку та моніторинг способу життя чиновників. Про це повідомили в Інтерфакс Україна.

У НАЗК 28 жовтня оголосили, що через рішення КС закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій. А це також означає, що КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів, бо офіційно призначати голів обласних, районних рад та їхніх заступників також можна лише після спеціальних перевірок реєстрів.

«Конституційний Суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату», —  зазначив голова НАЗК.

Реакція президента та ЄС

В Офісі Президента відреагували на ці події. Володимир Зеленський терміново скликав закрите засідання РНБО, аби ухвалити рішення щодо нацбезпеки України, передає Офіс Президента.

«Нищівні удари, які завдаються досягненням країни у сфері боротьби та ефективної протидії корупції в Україні, не можуть залишатися поза увагою. Необхідна негайна та жорстка оцінка рішенням окремих суб’єктів, дії яких стають дедалі суспільно небезпечнішими», — сказав президент.

У Європейському Союзі також відреагували на рішення КС щодо діяльности антикорупційних органів. Вважають, що це може бути підставою для призупинення безвізу, мовиться у листі посла України при ЄС Миколи Точицького до віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Про це повідомляє Європейська правда.

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України No 13-р/2020, яке скасувало основні антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньої підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — йдеться у листі.

Зазначають, що одним з офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим.

Коментарі