Новини

Корейські вчені співпрацюватимуть із ЧАЕС. Будуть очищувати зону відчуження від радіації

Корейські дослідники створили свою технологію, але випробувати її на реальних забруднених поверхнях не можуть — їх у Кореї немає.

Фото Yves Alarie, unsplash.com

ЧАЕС та Корейський інститут досліджень атомної енергії (KAERI) будуть співпрацювати для дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів. Відповідну угоду підписали на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомила пресслужба Держагентства з управління зоною відчуження.

У повідомленні мовиться, що KAERI має технічні розробки для того, аби очистити радіоактивно забруднені поверхні. Але випробувати ці технології на реальних, а не штучних, забруднених поверхнях не може — їх у Кореї немає. 

Заступник технічного директора держагентства Олександр Скомарохов розповів про переваги співробітництва з корейським інститутом.  

«Чорнобильська АЕС, виконуючи виведення станції з експлуатації, постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з іншого – істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі. Таким чином, майданчик ЧАЕС є свого роду лабораторним полігоном для випробування запропонованої фахівцями KAERI технології», — сказав він.

Зауважують, що у рамках цієї угоди планують дезактивувати фрагменти бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення, а також металеві пластини з нержавіючої й вуглецевої сталі. 

Випробування триватимуть до кінця 2021 року. Якщо вони будуть успішними, Чорнобильська АЕС отримає додаткову технологію дезактивації з правом використання на станції.

Коментарі