Новини

Митці з Румунії, Болгарії, України: у Чернівцях відкрили виставку «NeoNlitic»

Цей проєкт спрямований на те, щоби переосмислити історію, побачити по-іншому весь цей світ.

Сьогодні у центрі культури «Вернісаж» відкрили виставку «NeoNlitic». Тут презентували роботи митців, які через мультимедію, колажі, картини, скульптури та різні інсталяції інтерпретували дві регіональні культури Румунії – Кукутень і Хамангія крізь призму сучасності.

Організатори розповіли «Шпальті» про те, який сенс вклали у цей проєкт.

«Цей проєкт спрямований на те, щоби переосмислити історію, побачити по-іншому весь цей світ», — розповідає художниця Євгенія Грицку.

Проєкт «NeoNlitic» створений Асоціацією Wood Be Nice та фінансується спільно з Адміністрацією Національного культурного фонду Румунії.

«Це друге видання проєкту «NeoNlitic». Це художній проєкт з неолітичним спрямуванням. Ми поєднали дві культури нашої країни — Кукутень і Хамангія. Перший проєкт представили 2018 року і він мав шалений успіх. І саме тому ми захотіли продовжити його, адже ці культури мали своє відображення і в Україні, і в Болгарії. Цьогоріч у проєкті взяли участь близько 20 митців з цих трьох країн. Пізніше проєкт побачать поціновувачі у Болгарії, Україні та Румунії», — розповів художник із Румунії та один з організаторів проєкту Андрій Корня.

Проєкт спрямований на підтримку і просування художньої продукції, використовуючи спільну культурну спадщину та по-новому інтерпретуючи естетику культур Кукутень і Хамангія за допомогою сучасних методів художнього виробництва.

З культурної та художньої точки зору, проєкт має намір перейняти стародавні художні елементи та здобути користь зі спільної культурної спадщини та естетики неолітичних цивілізацій, рештки яких знайшли на території Румунії.

Виставка триватиме з 26 по 31 жовтня.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі