Без категорії

Грала музика і людей запрошували на голосування. На Сумщині виявили фейкову дільницю

На самопроголошеній дільниці явка виборців була більшою, ніж на справжній.

На Сумщині учора, 25 жовтня, виявили фейкову дільницю. Вона працювала у селі Соснівка, Конотопського району. Про це повідомила голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська на своїй сторінці у фейсбуку.

«Працює незаконна ДВК, яка організовує голосування до сільської ради, громади, яка відмовляється входити до складу ОТГ. Діє вона за ідентичним номером, як і дійсна ДВК – 590211», – написала Ольга Айвазовська.

За її словами, бюлетені для голосування організатори надрукували самостійно. До речі, біля фейкової дільниці грала музика, людей запрошували на голосування.

На самопроголошеній дільниці явка виборців була більшою, ніж на справжній. Причина — справжню розмістили на окраїні села і, за словами Ольги Айвазовської, там нічого не відбувалося. Тому люди й не знали, куди йти. 

До того ж, правоохоронці встановили, що селянам розіслали запрошення для голосування за адресою фейкової дільниці.

Читайте також: Явка виборців на місцевих виборах в Україні склала майже 37%. Скільки проголосувало буковинців

Поліції дозволили увійти до приватної будівлі, аби провести слідчі дії. Юристи «Опори» зазначили, що організатори порушили статтю 353 Кримінального кодексу України про самовільне присвоєння владних повноважень чи звання службової особи, у цьому випадку – членів виборчих комісій.

Організаторам фейкової дільниці загрожує штраф до ста неоподаткованих мінімумів, арешт на строк до шести місяців чи обмеження волі до трьох років.

Нагадаємо, за результатами екзит-полу Інституту соціології Маковецького щодо виборів мера у Чернівцях, у першому турі за Романа Клічука проголосували 25,15% виборців, а за Віталія Михайлішина – 24,28%.

 

Коментарі