Новини

«Було справді важко», — члени дільничних виборчих комісій про вибори у Чернівцях

Про те, як працювали на дільницях Чернівців, труднощі, які виникли у членів ДВК та чому так довго підраховували голоси.

Учора, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Ввечері того ж дня у Чернівцях оприлюднили результати екзитполів, за даними яких у другий тур виборів мера Чернівців вийшли Роман Клічук та Віталій Михайлішин. 

«Шпальта» вирішила дізнатися, як працювали на дільницях Чернівців, про труднощі, які виникли у членів дільничних виборчих комісій, та чи довго рахували голоси. Відповіли на ці питання безпосередньо члени ДВК.

Ірина Григорчук, дільниця 459, 1-й провулок Кармелюка

«Ми дотримувалися усіх карантинних норм: маски, рукавички, антисептик, вимірювали температуру. Деякі виборці висловлювали небажання одягати маску та вимірювати температуру. Проте ми намагалися знайти з ними спільну мову. Тим, хто приходив без маски, ми видавали нові. Після 20:00, коли  закрили дільницю, почали підрахунок голосів.

Спершу рахуватли бюлетені виборців, які голосували вдома. Сортували бюлетені за кольорами, потім розподілили їх. Мали підрахувати загальну кількість бюлетенів, невикористані тощо. Над усім працювали до 4 ранку. Чому так багато часу? Бо бюлетенів було по чотири штуки. Рахували, сортували їх, оглядали. Ми мали підрахувати загальну кількість голосів за всю партію, потім лише за партію без кандидата, і в кінці за кожного кандидата. До того ж, не було місця, аби це все розмістити, бюлетені були об’ємні, а також ми багато разів перераховували, аби все було точно».

Фото з фейсбуку Ірини Григорчук

Валентина Батрановська, дільниця 730516, вулиця Каспрука Павла, 2

«Було дуже важко. Явка була невисокою, бюлетені важкі, але потрібен час для того, щоб розділити їх за партіями і депутатами. У ДВК не знали, що робити, як складати, укомплектувати. Робота була неорганізованою, бо голова не пояснювала, що робити, нечітко відповідала на запитання. До того ж, було дуже холодно. Нам навіть ніхто води не приніс у приміщення. У команді були молоді хлопці та дівчата, хоч вони допомогли зробити все швидше. Також виникла проблема з транспортом для виборців, нам пообіцяли машину на 7 людей, які не можуть пересуватися самостійно. Людям кажуть, що машини нема, а вони йдуть пішки. Щодо порушень на дільниці, то були такі виборці, що не хотіли одягати маски, виміряти температуру. Але ми намагались все пояснити їм».

Фото з фейсбуку Валентини Батрановської

Микола, дільниця 514, Героїв Майдану (за його проханням, прізвище не вказуємо)

«Вибори справді були важкими. Люди не знали, як голосувати, ми їм пояснювали. Було багато не заповнених бюлетенів. Також утворювалися великі черги через дотримання соціальної дистанції. Бувало, що люди просто розверталися і йшли назад, не голосували, бо треба було довго чекати. З підрахунками також були труднощі, бо кожного кандидата потрібно рахувати окремо. Щодо порушень на дільниці, то їх не було. Люди приходили зі своїми ручками, паспорти не передавали у руки, а показували, всі були у масках, навіть діти. А в кого не було — ми надавали маски і антисептики. Були порушення щодо рахунок самого волевиявлення, наприклад, одна людина приходила з календариком від одного кандидата, де були відмічені номерки, за кого вона мала голосувати. Це побачили наші спостерігачі, відреагувала поліція, яка надалі займалася цим виборцем і складала відповідні акти. Загалом вибори пройшли спокійно. На дільниці працювали до 14 :00 сьогодні». 

Як бачимо, ситуація на кожній з дільниць була різною. Однак на всіх дільницях у членів ДВК виникали труднощі з підрахунком голосів через чотири різних бюлетені. Не вистачало місця для роботи, були проблеми з дотриманням карантинних вимог виборцями, а також проблеми із організаціює під час підрахунку голосів.

 

Коментарі