Новини

У Чорнобильську зону вперше запустили робота-собаку «SPOT». Що він там робив

Науковці після свого дослідження планують отримати 3D-зображення ділянок, які мають високу потужність дози радіації.

Фото dazv.gov.ua

У зоні відчуження біля Чорнобильської атомної електростанції вперше провели випробування автономного робота «SPOT» компанії Boston Dynamics. Його залучили до вимірювання рівня радіації у місцях захоронення радіоактивних відходів, повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Дослідницька група Бристольського університету спільно з українськими фахівцями з Центрального підприємства з поводження з радіоактивними відходами провели роботи на території двох секторів «Рудого лісу» та на територіях пунктів захоронення «Підлісний» і «Буряківка». Тут досліджували місця тимчасової локалізації радіоактивних відходів «Рудий ліс» та пункти захоронення радіоактивних відходів – «Підлісний» і «Буряківка».

Також для вимірювання рівня радіації залучили безпілотники, наземні роботизовані системи та датчики-сканери для оцінки розподілу радіоактивних матеріалів на площі та в просторі.

Це дасть змогу науковцям отримати зображення цих місць у 3D форматі. А ще це допоможе сформувати карти, які покажуть, як розподіляється активність радіонуклідів на цій території, а також отримати зображень із ПТЛРВ «Рудий ліс» із ділянками, які мають високу потужність дози.

Робот Spot створила компанія Boston Dynamics на основі напрацювань з більш ранніх проєктів, таких як BigDog. Його презентували 2017 року, а почали продавати у вересні 2019-го. Робот пересувається на чотирьох ногах, які рухаються за допомогою електромотора, а на його спині розташований інтерфейс для підключення додаткового обладнання, наприклад, роборуки від Boston Dynamics.

 

Коментарі