Новини

Як голосувати на виборах під час самоізоляції. Ситуація з COVID-19 у медзакладах Буковини

Про додаткові ліжка в лікарнях области, стаціонарні точки доступу до кисню та вибори в умовах поширення коронавірусу.

У шпитальних базах Чернівецької области розгортають додаткові ліжка для хворих на Covid-19. А в деякі з лікарень проведуть стаціонарні точки доступу до кисню, яких не було тут декілька десятиліть.

Про це сказала заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак на брифінгу сьогодні, 21 жовтня. 

Також під час брифінгу в.о. директора ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталія Гопко розповіла про дотримання карантинних обмежень у день виборів 25 жовтня.

Вона зауважила, що вибори стануть новим викликом після проведення Дня міста у Чернівцях. Також розповіла про ситуацію на Буковині: у лікарнях области все під контролем — поки великої завантажености немає. Хоча є лікарні, де ліжка зайняті на більше 70 відсотків. Там здійснюють заходи щодо розширення ліжок. 

«Зараз ми поступово розгортаємо додаткові ліжка в Чернівецькій області. Наразі в нас уже 1286 ліжок і більше 700 пацієнтів перебувають у шпитальних базах. Хочу зазначити, що ми не маємо поки що завантажености за весь цей період, який ми називаємо другою хвилею, більше, ніж 60 відсотків усіх шпитальних баз, якщо ми беремо по сукупності ліжка. Але так само ми розуміємо, що в окремих лікарнях ми маємо ситуацію, коли ліжка зайняті вже більше 70 відсотків. У такому випадку в нас додатково здійснюють заходи щодо розширення ліжок саме на цій території», — сказала заступниця голови ОДА.

Наталія Гусак також зауважила, що ухвалили рішення про те, що міська лікарня №1 повністю буде обслуговувати пацієнтів із ковідом, а міська лікарня №3 буде розширювати кількість ліжок для таких пацієнтів. Також частково розширюють ліжка в Сокирянському та Кельменецькому районах области.

До того ж, у лікарнях проведуть стаціонарні точки доступу до кисню:

«Учора на казначейський рахунок Чернівецька область отримала кошти субвенції на проведення кисню в наші шпитальні бази. Цю ситуацію обговорювали досить довго — від Чернівецької облдержадміністрації, від голови ОДА були неодноразові звернення до Кабінету Міністрів України, в Офіс Президента стосовно того, щоб провести стаціонарні точки доступу до кисню, що вже не робили багато десятиліть у нашій лікарні. Є досить проблематично бюрократично, бо це розробка проєктно-кошторисної документації, це експертиза, це тендерні процедури».

Наталія Гусак каже, що тим лікарням, які мають готову документацію, профінансують реконструкцію киснепостачання і створять стаціонарні точки доступу до кисню. А це Сторожинецька, Кіцманська, обласна клінічна лікарня та інші. Лікарням, які не мають документації, можуть збільшити кількість доступу до кисню через мобільне обладнання — так звані кисневі концентратори. Їх зараз купують усі області, Буковина має отримати таких 200.

 «Ми завершуємо укладання договорів із постачальниками концентраторів. Сподіваємося, що найближчим часом вони будуть на території области. З усіма головними лікарями я особисто провела співбесіду щодо того, скільки їм необхідно цих концентраторів, скільки потрібно коштів із їхньої проєктно-кошторисній документації».

Якщо виборець перебуває на самоізоляції

Скористатися своїм правом проголосувати на виборах можуть: 

— люди на самоізоляції, які амбулаторно лікуються від ковіду; 

— контактні особи, які перебувають на самоізоляції; 

— ті, хто повернувся з іншої країни з «червоним» рівнем небезпеки. 

Наталія Гопко розповіла, що таким особам необхідно просто зателефонувати своєму сімейному лікарю і взяти в нього довідку про те, що ви перебуваєте на самоізоляції. Вона запевнила, що з усіма головними лікарями центрів первинної медико-санітарної допомоги проведуть відповідну роботу, аби ці довідки надавали оперативно. 

Також вона розповіла про заходи безпеки для виборців та членів виборчих дільниць. Наголосила, що є необхідність організувати голосування вдома. З будь-якими ознаками гострого респіраторного вірусного захворювання на вибори йти не можна

На виборчих дільницях організують опитування про стан здоров’я та будуть вимірювати температуру. Виборців, у яких вона буде вища 37 градусів, допускати до приміщення голосування не будуть. Наталія Гопко також нагадала інші правила, зокрема про дотримання дистанції на виборчих дільницях та що не варто брати з собою дітей. 

До речі, інформація, що треба використовувати лише респіратори високої якости, неправдива. 

«Інформація про те, що це повинні бути високого ступеня захисту респіратори, неправдива. Достатньо медичних масок або навіть масок, які виготовили самостійно з усіма застереженнями і правилами їх використання. Про маску треба подбати завчасно, аби не створювати черг», — сказала Наталя Гопко. 

Фото Ірини Басюк

Коментарі