Новини

Скільки держава витрачає на одного хворого, хто платить за ліки та інші факти про лікування COVID-19 в Україні

Скільки держава витрачає на одного інфікованого COVID-19, який пакет послуг є безкоштовним для українців, коли пацієнту потрібно лікуватися вдома та хто оплатить ліки.

Джерело Pinterest

 

У середньому держава витрачає понад 20 тисяч гривень на один випадок лікування COVID-19 у медзакладі.

Про це повідомили в Національній службі здоров’я України.

«Це середня розрахункова вартість. Є пацієнти, на яких витрачаємо у двічі-тричі більше коштів, а є такі, на кого — менше. Все залежить від стану, в якому перебуває пацієнт», – пояснили в НСЗУ.

Так, для пацієнта в лікарні є безоплатним такий пакет послуг:

— тестування на COVID-19;

— лабораторні та інструментальні дослідження;

— медична допомога відповідно до галузевих стандартів;

— киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідности;

— медикаментозна терапія та знеболення за потреби;

— консультації лікарів інших спеціальностей.

Ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, входять до тарифу. За ним служба здоров’я оплачує послуги медичних закладів. Саме тому лікування пацієнтів є безоплатним, додають в НСЗУ.

Лікування пацієнтів із коронавірусом оплачують за глобальним бюджетом, тобто медзаклади повинні лікувати всіх пацієнтів, без прив’язки до їхньої кількости.

Там також розповіли, коли пацієнт із підозрою або встановленим COVID-19 має лікуватися вдома та хто оплачуватиме ліки під час домашнього лікування:

«Пацієнтів із легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання на COVID-19 рекомендовано лікувати в домашніх умовах. Так само, як пацієнтів, які вже одужують і не потребують цілодобового нагляду».

Так, якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар надає рекомендації щодо самоізоляції та лікування у разі погіршення стану. Симптоматичне лікування, наприклад, жарознижувальне за призначенням лікаря оплачує пацієнт. 

Якщо у нього середній або важкий перебіг захворювання, тоді сімейний лікар рекомендує викликати екстрену медичну допомогу за номером 103. 

Однак, незалежно від тяжкости стану, хворі, в яких температура вища 38° та погано піддається корекції, також повинні отримувати медичну допомогу у стаціонарі. А лікування там є безоплатним для пацієнта. 

 

Коментарі