Новини

NASA та Nokia запустять на Місяці LTE-мережу

Космічне агенство хоче налагодити зв’язок з супутником для програми Artemis.

Зображення xda-developers

NASA профінансує проєкт компанії Nokia щодо запуску на Місяці мережі стільникового зв’язку 4G LTE. За оцінками фахівців, створення інфраструктури обійдеться приблизно в $14,1 млн, передає engadget.

У 2024 році космічне агенство планує запустити програму Artemis, метою якої є пілотовані польоти на Місяць та створення інфраструктури для подальшого дослідження Марсу. Створення мобільної мережі на супутнику має забезпечити безперебійний зв’язок між дослідницькими базами та астронавтами і всюдиходами на поверхні Місяця.

Під час тестів дослідники задіяли чотири телескопи в Нью-Мексико і один із супутників на орбіті Землі. Сигнал передавався за допомогою лазера у вигляді кодованих інфрачервоних імпульсів. Телескопи змогли надіслати сигнал потужністю 40 Вт. Вчені отримали точку доступу на поверхні Місяця зі швидкістю завантаження 19,44 Мбіт/с і швидкістю передачі 622 Мбіт/с. Для збільшення швидкості передачі даних компанія планує у майбутньому використовувати мережу 5G.

«Система могла б підтримувати зв’язок з місячною поверхнею на великих відстанях, вищих швидкостях і забезпечувати більшу надійність, ніж це передбачено діючими стандартами. Ми хочемо представити інфраструктуру, яка дозволить створити міжнародне партнерство для найбільш широкої і різноманітної коаліції дослідників в історії людства», – зазначили в NASA.

Агентство також профінансує розробку пристроїв для виробництва і накопичення енергії на поверхні Місяця.

Коментарі