Новини

 У Чернівцях провели артпрактикум для освітян та батьків дітей з інвалідністю

Говорили про психологічну допомогу батькам дітей з інвалідністю, підходи у роботі з дітьми з особливими потребами та музикотерапію.

9-11 жовтня в актовій залі Педагогічного фахового коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбувся артпрактикум у рамках україно-італійського грантового проєкту «I Care In Ukraine I Мені не байдуже в Україні». Організувала його чернівецька ГО «Особливі серед нас» спеціально для дітей з інвалідністю, їхніх батьків та освітян области.

Батьки отримали психологічну підтримку та практичні навички для реабілітації своїх дітей. 

Освітяни на практиці дізналися, як скоригувати поведінкові проблеми дітей у ЗОШ та ДНЗ, зважаючи на особливості різних нозологій.

Спікерами заходу були дитячий та сімейний психолог Ліна Бинда, музикотерапевтка Тетяна Д’яченко, арттерапевти з Харкова Юрій та Наталія Ушакові.

«Коли в сім’ї є дитина з інвалідністю, то спершу необхідно берегти психоемоційний стан батьків, аби вони могли працювати зі своєю дитиною. Саме заради них ми готуємо наші майстер-класи та приїжджаємо в Чернівці. Тішить, що присутні педагоги були щиро зацікавлені питаннями інклюзії. Впевнена, що нові методики допоможуть їм працювати з будь-якою особливою дитиною. Бажання — це тисячі можливостей. І якщо хоч одна дитина стане щасливішою завдяки тому, що ми провели ці три дні разом із батьками й освітянами — захід мав сенс», — розповідає Наталія Ушакова.

Окрім практичних методик від психологів, присутні отримали багато корисних порад від музикотерапевтів.

«Музика гармонізує стан будь-якої людини. І на наших тренінгах ми показали, як за допомогою музики можна налаштувати дитину на потрібний нам лад», — наголосив Юрій Ушаков.

Це вже четвертий великий спільний проєкт цього тандему лекторів. 

«Мушу визнати, що з батьками дітей з інвалідністю часто буває непросто працювати, бо вони перебувають на різних стадіях прийняття стану дитини. Але радію, коли чую від них прохання допомогти пережити власні тяжкі стани, аби прийняти ситуацію, на заміну запиту зробити їм зручну дитину. Завдяки таким практикумам стало більше інформованости серед батьків», — зауважила дитяча та сімейна психологиня Ліна Бинда.

Проєкт «I Care In Ukraine I Мені не байдуже в Україні» започаткував Європейський союз. Він складається з декількох частин, першою з яких є артпрактикум, котрий реалізувала ГО «Особливі серед нас».

 «Я не лише голова громадської організації. Насамперед я мама особливої дитини та музикотерапевтка. Тому організовувати подібні заходи я вмотивована, як ніхто інший. Маю велику надію, що ті вогники, які запалилися в очах учасників, не згаснуть у життєвій метушні, принаймні до наступної нашої зустрічі. Дуже тішуся співпраці з італійцями, зокрема з Іваном Сандуловичем, якій став своєрідним мостиком між Україною та Італією», — розповідає Тетяна Д’яченко.

Іван Сандулович — представник асоціації «Італія-Україна-Болонія». Їхня мета — розвиток інклюзії та всього, що стосується дітей і людей з інвалідністю в Україні і зокрема в Чернівецькій області.

Іван — один із керівників проєкту «I Care In Ukraine I Мені не байдуже в Україні». Він також опікується соціальним кооперативом та реабілітаційним центром «Дзвіночок» у місті Кіцмані. Вони займаються фізичною та соціальною реабілітацією та визначенням професійного напрямку діяльности дорослих людей з інвалідністю. Ці підприємства стануть реалізаторами наступних етапів великого спільного проєкту.

«Наша організація неодноразово проводила обмін досвідом між учасниками проєктів з України та Італії. Маємо плани також і на майбутню співпрацю з буковинськими фахівцями. Ми вже заповнили проєктну заявку на наступний рік. Проте через епідеміологічну ситуацію більшість проєктів перенесуть у режим онлайн», — зауважив пан Іван.

Записи всіх лекцій артпрактикуму є у вільному доступі на офіційних сторінках ГО «Особливі серед нас» у Facebook та на YouTube.

Фото Ганни Антонової

Коментарі