Новини

У Чернівцях обговорили працевлаштування людей з інвалідністю. Підприємці готові надавати роботу

Обговорення відбулося у рамках бізнес-ланчу. Також презентували проєкт «Інклюзивні робочі місця».

Учора, 9 жовтня, у Чернівцях організували бізнес-ланч, на якому зустрілися представники великих підприємств Чернівецької области. Вони обговорювали працевлаштування людей з інвалідністю, зокрема розповіли про діяльність підприємств, умови праці та вакансії. А організатори представили проєкт «Інклюзивні робочі місця». 

Організатором зустрічі стала ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист», а співорганізаторами — обласний та міський центр зайнятості. 

Як зазначила директорка чернівецького обласного Центру зайнятості Любов Кожолянко, у 2009 році Україна ратифікувала конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, а у 2010 вона стала чинною на території України. Одна з основних дефініцій — право людей з інвалідністю на працю.

«Більше 2,5 мільйонів людей з інвалідністю живе в Україні. Половина з них у працездатному віці, лише третина від цієї половини працює. На шляху до працевлаштування у таких людей є дуже багато бар’єрів: архітектурних, транспортних, комунікаційних, а найголовніше — психологічних».

Вона також додає: щодо таких працівників роботодавці також мають упередження. Саме для їх подолання створили проєкт «Інклюзивні робочі місця». Любов Кожолянко впевнена, що лише соціально відповідальний бізнес може називатися успішним.

«Працевлаштовуючи таку категорію людей кожен роботодавець не лише виконує норму закону щодо працевлаштування людей з інвалідністю, він ще й отримує кваліфікованого працівника. Крім цього, роботодавець виконує величезну соціальну функцію. Я впевнена, що лише соціально відповідальний бізнес буде мати розвиток і успіх в Україні», —  сказала директорка центру зайнятості.

Заступниця голови громадської організації Чернівецьке об’єднання Захист, керівниця проєкту «Інклюзивні робочі місця» Марія Нікітіна під час зустрічі розповіла, що у неї під час працевлаштування виникло багато перепон. Тому виникла ідея створити проєкт. Каже, хотіла зробити так, аби людям з інвалідністю не доводилося проходити через те, що пройшла вона. 

«Дуже багато бар’єрів і перепон для того, щоб самореалізуватися. Я закінчила університет і переді мною постало питання працевлаштування. Маю отримувати диплом, а мені кажуть «допоки ви не працевлаштуєтеся, диплома не отримаєте». Я не знала, що робити. І тоді дала собі слово, що колись, коли стану сильнішою, я обов’язково зроблю так, що більше нікому з людей з інвалідністю не доводилося проходити через те, через що пройшла я. Так народилася ідея проєкту «Інклюзивні робочі місця»

Марія розповіла, що на карантині було більше часу для того, аби продумати концепцію проєкту: мету, завдання, очікування тощо. Зокрема, одним з результатів цього проєкту має бути написання рекомендацій щодо створення нової політики працевлаштування осіб з інвалідністю в Україні. Ці рекомендації організація надасть Міністерству соцполітики та першій леді України. 

Поки проєкт є пілотним. До речі, його підтримали ПРООН в Україні, МЗС Данії та IM Swedish Development Partner. 

«Ми готові надавати підтримку роботодавцю щодо рекомендацій облаштування робочого місця та пошуку працівників. Уже маємо певну базу даних – це більше 80 осіб з інвалідністю, які шукають роботу. Ми готові надавати супровід роботодавцям, які будуть працевлаштовувати осіб з інвалідністю. Так само людям ми будемо допомагати правильно себе презентувати, далі з ними буде працювати психолог, який допоможе їм подолати бар’єри», — каже Марія Нікітіна.

Під час заходу роботодавці пропонували ідеї щодо покращення процесу працевлаштування людей з інвалідністю. Підприємці кажуть, що можуть дати роботу для таких людей, головне, аби їм підходили умови роботи. 

«Ми як міжнародна компанія до цього відносимось з особливою увагою. Для нас важливо, аби люди були рівні, стараємось допомогти кожному. На жаль, стикаємось з проблемою пошуку цих людей. І не завжди людям з інвалідністю підходять наші умови. Але ми як свідомі громадяни України маємо допомагати їм»,  — зауважила начальниця відділу персоналу ТОВ «Аутомотів електрік Україна» Мар’яна Пацарнюк.

Голова правління акціонерного товариства «Імпульс» Олена Плахута розповіла, що на її підприємстві працюють люди з інвалідністю. Зараз шукають більше працівників. Вона каже, що також не всім можуть підійти умови, однак певним категоріям людей з інвалідністю вони можуть бути комфортними.

«У нас є можливість надати такі робочі місця, тим більше, що зараз багато людей працюють дистанційно. Є проблема в підтримуванні інтернет-ресурсу. Цим можуть займатися вдома люди, які мають професійні навички. Ми можемо запропонувати таку роботу. Тому ми тут. Єдине, що ми не можемо запропонувати, це широкий спектр роботи, але він у нас, все ж, є», — сказала Олена Плахута.

Фото ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист»

Коментарі