Новини

Нова емблема та гравці. «Буковина» розпочинає футбольний сезон 2020/2021

Карантин став для футбольної команди поштовхом для оновлення складу.

Новий футбольний сезон 2020/2021 команда «Буковина» розпочала з оновленої емблеми та десяти новачків.

Як розповів під час пресконференції президент ФСК «Буковина» Вадим Заяць, нову емблему створювали фанати з усієї України.

«У липні «Буковина» оголосила конкурс на кращий ескіз нової емблеми. Переможця з-поміж найцікавіших варіантів обирали вболівальники шляхом голосування. Вони віддали перевагу оригінальному мінімалістичному логотипу. Автор побажав залишитися анонімним», — розповів Вадим Заяць.

На оновленій емблемі зображено стилізований фрагмент Чернівецького національного університету — як символ духу Буковини. Збережені традиційні кольори клубу – жовтий і чорний. Емблему можна використовувати у різних варіантах: на жовтому фоні – чорна емблема і навпаки.

«Півтора року тому ми прийшли в цю команду. Без образ, але люди, які нам передали все, передали одну велику проблему. З фінансовими боргами нам дісталася і слабка матеріальна база. У перші два тижні наших тренувань довелося купувати те, з чого складається футбол, – м’ячі. Найстрашніше те, що не було поняття про професійний футбол. Це була команда обласного рівня», — каже Вадим Заяць.

Завдання на цей рік – підняти футбольний клуб до вершин і зробити таку команду, яку боялися би суперники і поважали вболівальники.

«Головне завдання до кінця року — стабілізувати фінансову складову клубу. Тобто ті борги, які тягнуться з 2019-го, потрібно закрити. Щодо футбольного клубу, то тут була проблема відсутности поваги щодо «Буковини». Ім’я було розтоптане. Футболісти відмовлялися сюди йти. Тому ми хочемо, щоб люди сприймали нашу команду як бренд области», — зауважив директор клубу.

Аби досягнути поставлених цілей, Вадим Заяць запросив іменитого футбольного фахівця і тренера Андрія Демченка на посаду спортивного директора.

«Мене запросили поділитися досвідом. Хочу допомогти створити хороший клуб, боєздатний колектив. Допомогти організувати футбольний клуб і зробити команду, яка буде завойовувати глядача своєю грою, успіхами. Моє завдання – організувати хорошу структуру, щоби вболівальники приходили на стадіон, а команди-суперники поважали «Буковину». Також планую побудувати філософію, гру команди», – наголосив Андрій Демченко.

Тренувати команду, як і в попередньому сезоні, буде Степан Маковійчук. Допомагатиме йому в цьому буковинський голкіпер Юрій Киселиця.

«Зараз у нас зібрані ті футболісти, які хочуть тут грати. Наше завдання – навчити їх комбінаційного футболу. І вони реально вчаться. Я думаю, що ми повернемо ту «Буковину», яка була у 2008-2012 роках», — наголосив тренер.

У сезоні 2020/2021 футболісти «Буковини» гратимуть в екіпіруванні від всесвітньо відомого бренду Nike. Американська фірма виготовила для чернівецького клубу два комплекти форми: домашній (жовті шорти і жовті футболки) та гостьовий (чорні шорти і чорні футболки). Воротарі виступатимуть у формі зеленого або синього кольорів.

Гравці «Буковини» вперше вийшли на поле у новому спортивному вбранні 20 вересня у домашньому матчі 3 туру Другої ліги проти «Ужгорода». Тоді перевірку на якість і зручність успішно пройшов жовтий комплект форми. А 26 вересня відбувся «дебют» гостьового варіанту екіпірування – у чорних шортах і футболках чернівецька команда у Вінниці протистояла місцевій «Ниві».

Здобувати перемогу на футбольному полі будуть зокрема десять новачків:

21-річний голкіпер Олександр Чернятинський, вихованець тернопільського футболу, у дитячо-юнацькій футбольній лізі України виступав за дніпровський «Дніпро», також грав за молодіжний склад «Олександрії». До переходу в «Буковину» виступав у чемпіонаті Тернопільської області. Ігровий номер – 71.

22-річний захисник Едуард Матвєєнко, вихованець маріупольського футболу. Пройшов школу донецького «Шахтаря». Виступав за молодіжний склад луганської «Зорі». Екскапітан юнацької збірної України. Загалом за юнацькі збірні провів більше 40 поєдинків. Едуард уже захищав кольори «Буковини» у другій половині сезону 2018/19. Ігровий номер – 44.

21-річний оборонець Олександр Мосіюк. Вихованець академії луцької «Волині». Виступав за рівненський «Верес» та житомирське «Полісся». Ігровий номер – 15.

16-річний захисник Емре Мануіла. Вихованець буковинського футболу. Був капітаном «Буковини» різних юнацьких вікових груп. Ігровий номер – 3.

22-річний півзахисник Дмитро Копитов. Вихованець полтавського футболу. Виступав в Українській Прем’єр-лізі за «Сталь» (Кам’янське). Також пограв за молодіжний склад київського «Динамо», першоліговий «Авангард» із Краматорська та «Локомотив» зі столиці Вірменії Єревану. Має досвід ігор за юнацьку збірну України. Ігровий номер – 20.

25-річний півзахисник Ігор Нагорний. Вихованець київського «Динамо». Виступав за юнацьку, молодіжну команду киян та «Динамо-2», згодом за «Арсенал-Київщину» та польські клуби. Ігровий номер – 22.

28-річний півзахисник Максим Боровець. Вихованець черкаського футболу, у дитячо-юнацькій футбольній лізі виступав за столичні РВУФК та «Динамо». На дорослому рівні пограв у «Колосі» з Ковалівки, київському «Арсеналі», рівненському «Вересі», житомирському «Поліссі» та кіпрському клубі «Енозіс Неон». Уже захищав кольори «Буковини» у 2013 році. Провів більше десятка матчів за юнацькі збірні України. Вигравав золоті медалі Першої та Другої ліг України.

17-річний півзахисник Володимир Столяр. У дитячо-юнацькій футбольній лізі України виступав за житомирське «Полісся» та «Буковину». Ігровий номер – 23.

26-річний півзахисник Вадим Страшкевич. Вихованець вінницького футболу та львівських «Карпат». За «Карпати» провів майже чотири десятки матчів у Прем’єр-лізі та Кубку України. Також виступав за «Верес», «Полтаву», «Волинь», польську «Ресовію» та «Минай». Має в активі ігри за юнацьку та молодіжну збірні України. Ігровий номер – 9.

30-річний нападник Віктор Сахнюк. Вихованець столичного футболу, декілька років перебував у системі київського «Динамо». У молодому віці вирушив підкорювати футбольні поля Словаччини, де виступав за «Ружомберок», «Дуклу» і «Татран». В Україні пограв за київський «Арсенал», тернопільську «Ниву», «Енергію» з Нової Каховки, «Гірник» (Кривий Ріг), «Таврію» (Сімферополь). Провів декілька матчів за молодіжну збірну України, яку тренував Павло Яковенко. Ігровий номер – 7.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі