Новини

У Нью-Йорку встановили годинник, який показує відлік до невідворотної глобальної кліматичної кризи

Таймер стартував декілька днів тому і на ньому були рокові цифри «7 років 103 дні 40 хвилин і 7 секунд». Цей момент наступить тоді, коли рівень потепління перевищить 1,5 °C. 

photo climateckock.world

На Юніон-сквер у Нью-Йорку встановили «Кліматичний годинник», який веде зворотний відлік до того моменту, коли виснажиться запас вуглеводнів на планеті. Нині на годиннику 7 років і 98 днів.

Як пояснюється в описі проєкту, якщо промисловість не змінить свій підхід до вуглеводнів, до зазначеного терміну настануть незворотні зміни на планеті, що призведуть до посилення природних лих й економічних катастроф.

Авторами таймера є художники Ган Голан і Ендрю Бойд.

Станом на 24 вересня кліматичний годинник дає людству 7 років і 98 днів. Такий термін розрахований на основі поточних показників використання ресурсів. Також на таймері показано відсоток світової енергії, що отримується з поновлюваних джерел. Зараз цей показник становить понад 27,7%. За словами авторів проєкту, щоб запобігти кліматичному апокаліпсису, потрібно довести це число до 100.

Після цього з’явились цифри – 7 років, 103 дні, 15 годин, 40 хвилин та 7 секунд. Саме стільки часу, на думку художників, залишилось планеті до виснаження запасу вуглеводнів.

Художники запевняють, що цей час до катастрофи базується на підрахунках берлінського Науково-дослідного інституту Меркатора з питань глобальної спільноти та зміни клімату.

Також таймер показує відсоток світової енергії, що отримується з поновлюваних джерел. Зараз цей показник становить понад 27,7%. За словами художників, щоб запобігти кліматичному апокаліпсису, це число повинне дорівнювати 100.

«Це наш спосіб прокричати цю цифру з дахів. Світ буквально розраховує на нас», – сказав Голан перед початком запуску годинника.

Коментарі