Поради

Зміна 11-річного сонячного циклу: пекло для метеочутливих чи природна закономірність?

Що відбувається з денним світилом від початку року? Як це вплине на погоду та клімат планети за 11 років? Чи означає це, що метеочутливі люди у небезпеці? Чому метеочутливости не існує? Деталі та експертні думки щодо цього зібрали журналісти «Шпальти» у матеріалі.

Gifer

Періоди спокійного й активного Сонця змінюються приблизно кожні одинадцять років. Про це людству відомо давно, та природу явища досі не з’ясували. У зв’язку з цим вчені вживають термін «погода на Сонці».

У бурхливі періоди на його поверхні відбувається більше викидів енергії, світла та корональної речовини, кажуть у NASA. Цього разу вчені назвали явище Сонячний цикл 25.

Потоки елементарних частинок, які вивільняються з вибухами, зашкоджують астронавтам, яких не прикриває магнітне поле Землі. Також це може порушити радіозв’язок.

«Не буває поганої погоди, буває погана підготовка до неї. Космічна погода існує, і все. Наша справа — діяти», — заявив провідний спеціаліст управління NASA з пілотованих польотів Джейк Блічер.

Мінімум сонячної активности, який означає закінчення попереднього циклу, припав на грудень 2019 року. Через непередбачуваність процесів на Сонці вченим знадобилося декілька місяців, аби переконатися в цьому остаточно.

«Ми виходимо з періоду мінімальної і вступаємо в період максимальної сонячної активности. Важливо пам’ятати, що вона ніколи не припиняється, а лише змінює свої масштаби, наче маятник», — сказала експертка відділу геліофізики штаб-квартири NASA Ліка Гухатакурта.

А директор Світового центру тривалих спостережень за Сонцем Фредерік Клетт зауважив, що світлі голови ретельно реєструють поки нечисленні й малі сонячні плями, що вказують на розвиток нового циклу. Плями є провісниками прийдешніх гігантських феєрверків. А виявлення певної тенденції впродовж декількох місяців дозволяє заявити, що новий цикл почався.

За прогнозами вчених, пік сонячної активности настане у липні 2025 року. Нинішній період активного Сонця повинен бути спокійнішим за попередній, що припав на 2000-і роки.

«Але це не гарантує, що екстремальних проявів не буде. Сонце дійсно впливає на наше життя, це не зміниться», — додає експерт із фізики Сонця з Центру прогнозування космічної погоди при Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США Дуг Бісекер.

Із джерела відомо, що до нового періоду активного Сонця в США готуються, як ніколи раніше. Зокрема вже створили міжвідомчу наукову групу для прогнозування сонячної погоди й вироблення плану дій.

А поки за Атлантичним океаном намагаються навчитися робити прогнози погоди на Зірці, щоби вберегти людство від неприємностей, у Чернівецькому обласному центрі з гідрометеорології нічого не можуть відкоментувати про підвищення сонячної активности. Його начальниця Тетяна Негадайлова у коментарі «Шпальті» сказала, що такі чинники повинні враховувати під час створення довготривалих передбачень, чим її установа не займається.

Вона порадила звернутися до Владислава Білика, який очолює відділ метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру. Той своєю чергою пояснив, що підлеглий йому колектив теж не враховує у прогнозуванні такий фактор, як активність Сонця. За його словами, цей чинник майже не впливає на результати погодних прогнозів, тому звертати увагу на нього не варто.

І поки українські метеофахівці заперечують, що Сонце здійснює глобальний вплив на планету, нам трапився допис колишньої виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун у фейсбуку.

Вона на своїй сторінці детально розповіла про явище «метеозалежности» у людей — себто, коли під час зміни погоди чи магнітної активности Сонця певна частка людей стверджує, що відчуває біль у суглобах чи спині, мігрень, втому та підвищення кров’яного тиску.

Джерело Gifer

«Класика метеозалежности — погане самопочуття через магнітну активність на Сонці, що там відбувається постійно. Внаслідок цього відбувається викид коронарної маси. Досягнувши Землі, вона починає взаємодіяти з магнітним полем нашої планети, що викликає полярне сяйво, а не мігрень. Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив нашої зорі, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини», — доповідає Супрун.

Вона підтверджує свої слова результатами дослідження, проведеного 2016 року. Автори проаналізували 63 мільйони твітів, що містили слова «мігрень» або «головний біль». Графік активности таких повідомлень зіставили з графіком активности Сонця. У кінцевому результаті показники не збігалися.

Також у світі, згідно з дописом колишньої чиновниці, проводили дослідження про зв’язок погодних умов та появи болю в суглобах, яке теж не підтвердило збігів.

Утім, сімейна лікарка та директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» Наталія Калмикова розповіла «Шпальті», що її колеги у періоди магнітних бур та різкої зміни погоди намагаються стежити за своїми пацієнтами, бо ті масово скаржаться на ті ж симптоми, які, за словами Уляни Супрун, не можуть бути пов’язані з погодою та магнітними зрушеннями:

«Так, дослідження не підтвердили існування явища метеозалежности. Але ж ми зіштовхуємося з цим щоразу, чуємо скарги, маємо допомагати. Тому все ж раджу людям із гіпертонічною кризою у перший період не їхати у довготривалу подорож, а бути ближче до дому. Крім того, варто уникати важкої фізичної праці, що може становити небезпеку для вашого життя. Загалом ми звертаємо увагу на людей похилого віку та з важкими умовами праці».

Завідувачка кафедри практичної психології Чернівецького національного університету Валентина Радчук переконана, що сонячна активність усе ж має вплив на людей, але не такий, як його уявляють.

Вона стверджує, що всі симптоми та болячки, які пов’язують зі зміною погоди та магнітної активности Сонця, беруться завдяки самонавіюванню. У цьому ЗМІ беруть безпосередню участь, розповсюджуючи неправдиву та псевдонаукову інформацію із застереженнями. Вона каже, що дослідженням впливу сонячної енергії на людей займається псевдонаука парапсихологія, а метеочутливість — стан, який не підтверджує наука:

«Так, люди можуть себе почувати погано в такі періоди лише в одному випадку — якщо вони піддаються впливу. Особливо це стосується літніх людей. Ті часто чують із медіа про такі бурі, сідають удома і чекають, поки їх почне боліти голова, тож із часом вона таки почне турбувати, а тиск обов’язково стрибне».

Тож аби вберегти свій організм від сонячних штормів, що несуть, на думку багатьох, неминучі негативні зміни в самопочутті та кліматі, варто навчитися відрізняти правду від брехні та аналізувати всю інформацію, що поглинаєте, раціонально — навіть, якщо ви читаєте це джерело вже не перший рік. Хтозна, може, за рахунок вашого страху медійники набивають собі рейтинги, а фармацевти — кишені?

І якщо ви дійсно почуваєтеся погано, то варто звернутися до лікаря й уважніше прислухатися до себе, а не до передбачень ворожбитів, алхіміків, квазіекспертів та тих, кому вигідна ваша слабкість.

Коментарі