Новини

BookForum Best Book Award 2020: книжка чернівецької письменниці Оксани Драчковської стала однією з кращих року

Книжка «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» перемогла у номінації «Дитяча література».

Фото bookforum.ua

Учора, 17 вересня, у рамках 27 Львівського міжнародного BookForum оголосили лавреатів конкурсу на звання найкращої книги року.

Цьогоріч за BookForum Best Book Award змагалися понад 400 книжок від 72 видавництв, повідомляють на сайті BookForum. Журі оцінювали книжки у трьох містах: Львові, Києві та Харкові.

У номінації «Література для дітей від 6 до 8» перемогла книжка чернівецької письменниці Оксани Драчковської «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» від дитячого артвидавництва «Чорні вівці». 

На своїй сторінці у фейсбуку авторка книги повідомляє, що казка «Зайчик-Нестрибайчик та його смілива мама» вже існує два роки. За цей час, крім BookForum Best Book Award, вона отримала спецвідзнаку «Коронації слова», потім — номінування в коротких списках двох найпрестижніших книжкових рейтингів: «Книга року ВВС» та «Барабука». 

«Звісно, я пишаюся цим як своїм особистим досягненням. Я вигадала «Зайчика», виносила його і вела за ручку до успіху. Але ніколи і ніяк не змогла би зробити це все сама», — пише письменниця.

Як мовиться на сайті BookForum, книжка отримала нагороду «за делікатне висвітлення непростої теми, що завдяки мистецькій формі досягає дитячої свідомости та виховує людяність».

«Ми дуже тішимося, що отримали перемогу саме за цю книжку, адже вона надзвичайно важлива. Авторка Оксана Драчковська описала історію своєї сім’ї, свого сина, який із народження на візочку. Тема інклюзії завжди була дуже складною, але такою потрібною. І нарешті ми дійшли до тієї соціальної відповідальности, що почали про це говорити. Тому для нас саме цей текст в оформленні Оксани Драчковської (молодшої) такий цінний», — зазначає головна редакторка дитячого артвидавництва «Чорні вівці» Христя Венгринюк.

Довідка. «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» автобіографічна історія-казка для діток про себе та свого синочка Назарка, який, на жаль, із самого народження є дитиною з інвалідністю і не може ходити. Мама Оксана щодня веде боротьбу за краще майбутнє для всіх особливих людей, для Назарка. Казка розповідає діткам, що не всі люди однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається, і як жити в цьому світі, який здебільшого призначений для звичайних людей. Казка дуже легка, цікава та кольорова і дарує усмішку та надію.

Нагадаємо, 16 вересня стартував 27 Львівський міжнародний BookForum. Через пандемію коронавірусу організатори фестивалю вирішили провести літературні події онлайн.

Коментарі