Новини

У Чернівцях презентували інклюзивну казку Оксани Драчковської. Фото

Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» – це автобіографічна історія-казка для діток про героїню та її синочка Назарка, який від народження є дитиною з інвалідністю.

Письменниця та журналістка Оксана Драчковська презентувала у Чернівцях свою нову книжку «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама». Захід відбувся у Літературному целанівському центрі.

Авторка презентувала книжку зі своїм сином Назарчиком. Модерувала зустріч головна редакторка чернівецького видавництва «Чорні вівці» Христя Венгринюк.

«Ця книжка автобіографічна, але не цілком. Звичайно, це казка, у ній все схематично, спрощено, для аудиторії, якої вона призначена. Головна героїня казки – смілива мама, яка наважилася на сміливий крок заради своєї дитини. І як з’ясувалося потім, те, що вона робить, корисне не тільки для її дитини. І вона почала робити це свідомо й для інших дітей чи людей, які мають такі ж труднощі, як її дитина», – розповіла під час презентації авторка.

Під час заходу багато говорили про доступність у Чернівцях та важливість її покращення. Наше місто порівнювали зі Львовом.

«Для мене зараз найбільш актуальна тема – це транспорт. Я не знаю, з якого боку мені підійти, бо це просто катастрофа. Відколи ми приїхали зі Львова, де були декілька днів, зрозуміли, яка тут трагічна ситуація. Ми постійно це спостерігаємо, відстежуємо, спілкуємося з водіями і намагаємося впливати, але наразі без особливого ефекту…», – зазначила Оксана Драчковська.

Раніше ми писали, що казка розповідає діткам, що не всі однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається, і як жити в цьому світі, який здебільшого призначений для звичайних людей

Оксана Драчковська сказала, що «Зайчик-нестрибайчик» – більше, ніж казка.

«Це насамперед соціальний проєкт, своєрідна просвітницька місія. Маю надію, що ті, хто познайомиться в дитинстві із Зайчиком, запам’ятають його і вже без остраху та здивування сприйматимуть людей на інвалідних візках. Крім того, книжка вийшла просто дуже гарною завдяки таланту художниці, моєї небоги і тезки Оксани Драчковської, та професійній роботі видавництва», – зазначила Оксана Драчковська.

Фото Євгенії Калюжки

     

 

Коментарі