Новини

НБУ посилює контроль за електронними грошима. Що зміниться для користувачів

Нацбанк зобов’язав банки ідентифікувати та перевіряти користувачів електронних гаманців.

Фото Glenn Carstens-Peters, Unsplash

Національний банк України вводить нові правила для більш прозорого та захищеного користування електронними грошима, повідомляє пресслужба Нацбанку.

Ідентифікація

Банки повинні перевіряти кожного, хто відкриває електронний гаманець для різних операцій. Наприклад, чи справді існує така фізична чи юридична особа, на ім’я якої відкрили гаманець. До того ж, перекази за допомогою електронних коштів повинні мати інформацію про платника та отримувача.

Ідентифікація не потрібна, якщо операцію здійснюють із використанням заздалегідь уже оплаченої картки, та у разі оплати товарів за допомогою електронного гаманця, який створили лише для проведення цієї ж операції. 

Ліміти 

Якщо користувача ідентифікували, для нього скасовують обмеження щодо сум та електронних грошей, на які здійснюють розрахунки та перекази. У пресслужбі повідомляють, що на наповнюваному електронному гаманці можна зберігати до 400 тисяч гривень, а на непоповнюваному — до 5 тисяч.

Як щодо захисту користувачів?

Для підвищення захисту прав користувачів електронних грошей регулятор встановив вимоги до банків. А саме: укладення договору з користувачем про відкриття е-гаманця, неможливість надавати кредит із коштів, які отримані як за випущені електронні гроші. 

Коментарі