Новини

Дороги, дистанційне навчання та ковід: як живе Чернівецька область із початком осени

Цьогоріч до краю надійшла рекордна кількість коштів на ремонт доріг, у буковинських лікарнях нарощують ліжка для хворих на Covid-19, а 74% сімей области не мають достатнього техзабезпечення для навчання онлайн.

До 1 вересня за рахунок державного бюджету уряд України виплатив понад 30 мільйонів батькам, які залишалися вдома через дистанційне навчання їхніх дітей. Таким чином, допомогу отримали чотири тисячі буковинських сімей.

Про це розповів під час брифінгу голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

«Окрім цього, у нас є додаткова статистика. За програмою підтримки Український уряд підтримав також і приватних підприємців, які не могли вести бізнес під час карантину. Станом на 1 вересня 10 тисяч підприємців отримали цю допомогу, яка у сумі складає 115 мільйонів гривень», — додав очільник области.

За його словами, найбільшу підтримку від верхівки влади отримали лікарні, а саме — 240 мільйонів.

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак сказала, що медична система Буковини надалі працює над видужанням хворих на Covid-19:

«За цей час ми збільшили кількість лікарень і ліжок для пацієнтів із ковідом до 1180 місць. 620 ліжок із цієї кількости зайняті. Їх за останні тижні значно побільшало — близько 50%. Ми бачимо, що спроможні впоратися з ситуацією, що склалася. Втім, якщо ми бачимо, що можемо підсилити окремі райони та лікарні, то подаємо до центрального штабу пропозиції щодо збільшення кількости шпиталів».

Наталія Гусак нагадала, що Заставнівська, Вижницька і Герцаївська райлікарні теж приймають недужих на Covid-19. Вони уклали договір із Національною службою здоров’я України, що дає можливість забезпечити ці медзаклади фінансуванням, лікарів — доплатами, а пацієнтів — ліками.

За словами Наталії Гусак, учора штаб области отримав наказ від міністра Максима Степанова внести до списку шпитальних баз обласну психіатричну лікарню.

Інша заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Ірина Осипенко розповіла про організацію дистанційного навчання.

«Багато кажуть, що дистанційне навчання антиконституційне, але хочу зазначити: таку форму навчання передбачає закон України “Про освіту”. Вижницький та Заставнівський райони розпочали навчальний рік у «помаранчевій» зоні, тобто очно», — зазначає заступниця.

Ще одне проблемне питання — технічне забезпечення учнів для ефективного дистанційного навчання. За словами Ірини Осипенко, сімей, які не можуть організувати таке навчання своїй дитині на Буковині, є майже 74%. Діти, що опинилися у такій ситуації, навчаються за допомогою електронної пошти та через додаток Viber, який не рекомендує уряд.

Крім того, діти, які не мають жодної техніки та інтернету, отримують завдання на два тижні в інформаційних боксах.

Перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Богдан Ковалюк відзвітував про те, як просувається робота на об’єктах програми Президента Володимира Зеленського — «Великого Будівництва»:

«Ми наближаємося до завершення будівельного сезону. Програма закінчується успішно. Всі об’єкти будуть готові згідно із запланованими графіками, їх передадуть найближчим часом. Таким чином, ми отримаємо нові майданчики для заняття спортом, навчальні простори, ліквідуємо навчання в дві зміни. Крім того, ми матимемо 5 відремонтованих приймальних відділень по області: у Сокирянах, Сторожинці, Вижниці, обласний шпиталь та лікарні швидкої медичної допомоги».

Завершують роботу з будівництва моста у Розтоках, який був довгобудом майже 12 років. Також міст скоро буде й у Маршинцях. Основну частину робіт закінчать до кінця цього року.

Крім того, за словами Богдана Ковалюка, на ремонт доріг місцевого значення 2020 року уряд виділив 340 мільйонів гривень. За ці кошти капітально зроблять 20 кілометрів місцевих доріг.

«У 2018-му ця сума становила 180 мільйонів гривень, а у 2019-му – 240. За ці гроші ми зробимо капітальний ремонт місцевих автошляхів: не просто полатаємо ями, а повністю знімемо старе дорожнє полотно та облаштуємо нову основу».

Фото Ігоря Волощука

Коментарі