Новини

ЄС продовжив санкції проти Росії: доки та чого вони стосуються

Загалом санкції стосуються 175 фізичних і 44 юридичних осіб, яких Євросоюз вважає причетними до порушення територіальної цілісности України.

Фото Reuters

Рада Європейського Союзу вирішила продовжити термін дії санкцій проти Росії до 15 березня 2021 року. Обмеження ввели ще 2014 року через порушення РФ суверенітету і територіальної цілісности України, а саме через анексію РФ Криму.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

Так, рішення набуде чинности 11 вересня після публікації в офіційному віснику Євросоюзу.

Загалом санкції стосуються 175 фізичних і 44 юридичних осіб, яких Євросоюз вважає причетними до порушення територіальної цілісности України. Особам заморожують активи у межах Євросоюзу та забороняють в’їжджати до об’єднання.

Окрім цих санкцій, ЄС також запровадив обмеження на ведення економічної діяльности з Автономною Республікою Крим і Севастополем. Востаннє їх продовжували в червні цьогоріч терміном на один рік.

Ці обмеження передбачають:

– заборону на імпорт до ЄС товарів із Криму;

– інвестиції в анексований півострів;

– експорт певних товарів та технологій до Криму, зокрема у сфері транспорту, телекомунікацій та енергетики;

– туристичні послуги в Криму, зокрема європейські круїзні лайнери не можуть заходити в кримські порти.

У червні 2020-го ЄС на пів року продовжив секторальні санкції проти Росії. Вони обмежили доступ державних фінансових установ із РФ на фінансові ринки ЄС, наклали ембарго на торгівлю зброєю, встановили заборону на експорт товарів подвійного призначення, а також обмежили доступ Росії до високотехнологічних товарів, зокрема в нафтовидобувному секторі.

Наприкінці липня цього року ЄС уперше ввів санкції за кібератаки, які наклали проти чотирьох хакерів Головного розвідувального управління Росії. Їх також вважають причетними до створення вірусів WannaCry і NotPetya, а також спробі кібератаки на організацію із заборони хімічної зброї в 2018 році.

Коментарі