Новини

ЧНУ потрапив до топ 10 вишів за кількістю вступників-державників: що це означає для університету

Майже 52 тисячі абітурієнтів бакалаврату та молодшого бакалаврату в Україні зарахували на навчання за державний кошт. Із них 810 вступників навчатиметься у Чернівецькому національному університеті.

7 вересня на сайті Міністерства освіти та науки повідомили, що цьогоріч у результаті вступної кампанії в Україні майже 52 тисячі абітурієнтів бакалаврату та молодшого бакалаврату зарахували на навчання за державний кошт.

Із них 810 вступників навчатиметься у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Таким чином, у рейтингу вишів за цим показником ЧНУ посідає 10 місце.

Також на платне навчання до буковинського університету зарахували 1216 першокурсників. Про це розповів на своїй сторінці у фейсбуку ректор ЧНУ Роман Петришин.

«Таким чином, за денною формою ми маємо невеликий приріст бакалаврів 1-го курсу в порівнянні з минулим роком, а за заочною – невеликий спад. Не дивлячись на те, що Чернівці весь час в епіцентрі пандемії, абітурієнти не відвернулись від нас, вони вірять в ЧНУ. Це – успіх всього колективу університету і підтвердження правильного шляху його розвитку», — йдеться у дописі.

Журналісти «Шпальти» вирішили поспілкуватися з ректором ЧНУ та дізнатися про причини такого успіху і перспективи для вишу.

«То є імідж університету. Тобто бюджетні місця нам не надавали. Їх абітурієнти завойовували на ЗНО та реєструвалися. Там певна процедура, за якою працюють рейтинги. Взагалі цих вступників було більше, втім, не всі подали оригінали документів. Це означає, що нашому університету вірять, бо абітурієнт, який потрапив на державне місце, міг податися в інше місто: до Кам’янця, Франківська чи Львова», — каже Роман Петришин.

Також він висловив сподівання, що держава надасть захист і належне фінансування на цих студентів-бюджетників, як це було раніше:

«Кількість студентів-бюджетників визначає кількість викладацьких ставок тощо. Люди, які працювали та працюють у нашому закладі, вели правильну політику розвитку університету, давали належну освіту, працювали чесно. У нас хороший розвиток науки, а великий відсоток студентів-співробітників мають закордонні відрядження на стажування чи на навчання, бо у нас багато закордонних партнерів. Це основні чинники успіху».

Роман Петришин додав, що на цьому ЧНУ та його колектив зупинятися не збираються. Для покращення роботи університету та її результатів розробляють план дій.

«Ми вивчаємо ті кроки, які зробили. Зокрема це рекламна кампанія. Ми повинні зробити належні висновки та дивитися вперед: вивчити, що роблять інші університети та партнери, які вище нас, та втілювати те, що зможемо перейняти. У пріоритеті також покращення якости освітніх курсів. Як це зробити? Залучати більше молоді та старше покоління, яке може поділитися досвідом. Контактувати не лише зі студентами, а й з тими, хто проживає в області та регіоні. Пояснювати, що ЧНУ — не лише освітній заклад, а центр науки та культурного життя Буковини», — каже ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Розпочати навчання першокурсники зможуть 14 вересня у дистанційному режимі, а після зняття обмежень «червної» зони студенти перейдуть на стаціонарну форму навчання в авдиторіях.

Коментарі