Новини

Дітей — у школу: буковинці під ОДА знову влаштували мітинг проти «червоної» зони

Пікетувальники вимагають скасувати «червону» зону та дистанційне навчання.

Вкотре біля Чернівецької ОДА зібралися кілька сотень людей. Це батьки школярів. Дехто взяв із собою дітей, які тримають плакати з написами «Ми хочемо до школи!» та «Дозвольте нам вчитися!».

Так дорослі та юні мітингувальники вже не вперше вимагають скасувати дистанційне навчання та відкрити школи.

До людей вийшов голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. Він погодився, що немає стовідсоткового замінника реальному навчанню, та запевнив, що уряд і комісія ТЕБ та НС переглядатимуть обмеження для «червоної» зони:

«Я спілкувався з Денисом Шмигалем та доповідав йому, що ми повинні вчитися жити з коронавірусом, але мусимо знайти форму, в якій мали би працювати і школи, і садки, і спортшколи. Але на цьому етапі ми маємо дотримуватися обмежень, які встановив Кабінет Міністрів».

Одна з мітингувальників, мати двох дітей, обурюється:

«У нас «червона» зона та карантин. То чому все працює, а закриті лише навчальні заклади? Чому повинні страждати лише діти і їхні батьки? Ми не готові до дистанційного навчання. Держава нам не створила умов для його проведення. У мене двоє дітей і один комп’ютер — як мої діти повинні навчатися?»

На це очільник краю відповів, що сьогодні ж створять «гарячу» лінію, на яку можуть зателефонувати батьки, які не мають технічного забезпечення для якісної дистанційної освіти своїх дітей. Він запевнив, що ОДА має достатньо часу та сил, аби допомогти кожному учневі.

«Позиція обласної державної адміністрація така: ми просимо відкрити садочки і школи. Але поки Кабмін і Держкомісія ТЕБ та НС не ухвалять відповідного рішення, ми повинні допомогти на місцях вирішити проблему. Тому ми відкриємо «гарячу» телефонну лінію, щоб допомогти кожній родині і кожному вчителю», — додав Сергій Осачук.

Протестувальники зупинили виступ Сергія Осачука вигуками «Ганьба!», а організатори акції відібрали у голови ОДА мікрофон. 

Після цього секретар Чернівецької міськради Василь Продан, який теж був на мітингу, заявив про те, що міська рада подасть позов проти Кабміну про скасування «червоної» зони:

«На сесії Чернівецької міської ради, яка відбудеться у п’ятницю, будемо ухвалювати рішення ще раз про те, щоб усі школи і садочки запрацювали. Зараз скликаю погоджувальну раду», — сказав Продан. 

Решта протестувальників з области роз’їхалися по ОТГ, аби вимагати таких же змін у місцевої влади.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі