Новини

На Прикарпатті жінку оштрафували через поширення у фейсбуку фейку про COVID-19

Обвинувачена вину визнала та каже, що допис поширила, не оцінивши змісту.

Фото Brett Jordan

 

В Івано-Франківській області суд міста Яремчого оштрафував місцеву жительку за поширення неправдивої інформації про COVID-19.

Вирок суду опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У постанові рішення пише, що 20 липня жінка розмістила допис із назвою «В Україні американська вакцина від COVID-19 вбила п’ять людей» на своїй сторінці у фейсбуку.

Інформація була фейком, однак спричинила поширення чуток, що могли викликати паніку серед населення.

Жінка вину визнала та вказала, що поширила інформацію, не оцінівши її змісту. 

Вона має сплатити штраф — 170 гривень. Також суд стягнув судовий збір – 420 грн.

«Накладаючи адміністративне стягнення, суд приймає до уваги характер вчиненого правопорушення, особу винної, яка повністю визнала свою вину та розкаялась, її сімейний та матеріальний стан, а тому, приходить до переконання, що на неї слід накласти стягнення у виді штрафу», — мовиться на сайті реєстру.

Нагадаємо, інформаційно-аналітичні підрозділи Департаменту кіберполіції Нацполіції України зафіксували різке збільшення випадків поширення різних чуток і неправдивої інформації щодо карантину ще у березні. Тоді структури закликали повідомляти про такі джерела брехливих чуток і фейків.

Стримує поширення фейків про COVID-19 і соцмережа фейсбук — компанія у рамках політики з боротьби з дезінформацією обмежила кількість одержувачів повідомлень, що пересилають до п’яти осіб або груп у своєму додатку для обміну повідомленнями Messenger.

Коментарі