Новини

Батьки не повинні купувати маски дітям, ними має забезпечувати школа. Чи ні?

Коли школярі можуть бути без масок та хто повинен забезпечити дітей засобами захисту.

Минув тиждень, як у школах країни розпочався навчальний процес. І якщо раніше дітям просто забороняли гасати по коридорах, то нині обмеження стали жорсткішими, оскільки у навчальних закладах також кольоровий карантин. 

Уряд пообіцяв відкрити школи всюди, крім «червоної» зони. Так, у Чернівцях діти вчаться дистанційно. А от у районах области, що перебувають у «помаранчевій» і «жовтій» зонах, школи можуть обирати змішані форми навчання, наприклад, тиждень у школі, а тиждень онлайн або ж розділити класи на менші групи.

22 серпня головний санітарний лікар Віктор Ляшко опублікував оновлені правила, за якими повинні працювати всі школи в Україні. Згідно з постановою, дітей не пускатимуть до навчального закладу без масок. Є свої винятки: маски можна знімати на час уроків, а взагалі не носитимуть їх учні 1-4 класів.

Однак як бути з тим, що одноразову маску можна носити не більше чотирьох годин, а повторно використовувати її не можна? Якщо йдеться про багаторазовий захист — що робити, якщо її не встигли попрати? І головне: батьки повинні забезпечувати дітей масками чи за це має платити держава?

Виконувач обов’язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет в етері програми «Ранок з Україною» пояснив: забезпечення шкіл засобами індивідуального захисту поклали на органи місцевого самоврядування. Так, школи без допомоги батьків повинні були закупити засоби захисту і забезпечити ними учнів. Він також наголосив, що вимоги директорів шкіл і вчителів про те, що батьки повинні самостійно купувати маски і санітайзери, незаконні. І порадив звертатися на «гарячу лінію» Міністерства освіти і науки за номером: 0-800-50-45-70 (безкоштовно) або на «гарячу лінію» міських органів управління освіти в своєму регіоні, якщо батькам говорять подібне.

МОЗ же публікує рекомендації для батьків, де кажуть, що засоби захисту дітям повинні надавати вони.

Аби зрозуміти, як працює ця процедура в області, журналісти «Шпальти» зв’язалися з виконувачкою обов’язків директора Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації Надією Періус. 

Вона каже, що справді кошти на забезпечення учнів та працівників шкіл мала надати держава, однак реалії від документації відрізняються:

«Говорити про те, що це протизаконно — це легко, але коли держава не виділила на це жодної копійки, можна зрозуміти і керівництво шкіл. Так, кошти, які навчальні заклади зекономили навесні (на комунальних послугах та харчуванні), можна направити на забезпечення учнів масками. Кожна школа в Чернівецькій області потребує в місяць понад 2 мільйони, а, крім масок, заклади забезпечують дітей антисептиками, рідким милом, паперовими рушниками, перометрами тощо. Тому я вважаю, що забезпечити свою ж дитину маскою буде простіше самим батькам, це не так складно. До речі, йдеться не лише про фабричні маски, адже їх можна зробити і самостійно».

Директорка також зазначила, що такі питання вирішує колектив школи, виходячи з власного бюджету. Якщо заклад перекладає у цьому плані відповідальність на батьків — такі моменти повинні проговорювати і з ними.

Коментарі