Новини

«Шпаціруючи містом»: виставку Тутельмана відкрили попри карантин

У Чернівцях відкрили виставку Броніслава Тутельмана «Шпаціруючи містом».

У понеділок, 7 вересня, біля центру культури «Вернісаж» відбулося відкриття ювілейної персональної виставки «Шпаціруючи містом» Броніслава Тутельмана — місцевого художника, фотографа та заслуженого діяча мистецтв України. Проте чернівчани та гості міста зможуть відвідати її лише після виходу Чернівців з «червоної» зони.

«Ми прекрасно розуміємо ситуацію в нашому місті. Виставка триватиме місяць, тож сподіваємося, що за декілька днів «червону» зону скасують, і ми всі зможемо насолодитися мистецтвом нашого легендарного Броніслава Тутельмана», — заявили організатори.

Представникам ЗМІ все ж дозволили пройти до зали виставки та зробити фото інсталяції для своїх глядачів та читачів. Своєю чергою Тутельман по-дружньому спілкувався з відвідувачами на вулиці біля входу до центру культури. «Шпальта» запитала фотохудожника про створення ювілейної виставки та її новий карантинний формат.

«Я все життя шпацірую містом. Можу порівняти себе з письменником, який збирає цитати людей у тролейбусі чи в черзі та додає їх до свого роману. Коли я бачу цікавий кадр, роблю фотографію. Вона сама собою може не мати великої цінности, але доповнює такі проєкти, як цей. Ці фотографії я робив упродовж усього життя. Останнім поштовхом до створення інсталяції стали мої нещодавні відвідини «зеленого ринку». Я зробив там декілька фото, купив у однієї жінки всіх ляльок, які вона продавала, і вирішив зробити виставку. Але через карантин усе пішло не так. До коронавірусу планував, що приїдуть мої рідні, діти. Проте тут ніхто не винен, це глобальна проблема», — зазначив фотохудожник.

Митець сподівається, що обмеження найближчим часом знімуть, і його виставку, крім чернівчан та гостей міста, зможуть побачити і в інших містах і країнах.

         

Фото Володимира Гуцула

Коментарі