Новини

Вийти із самоізоляції та потрапити до категорії «одужали» тепер стане легше

МОЗ планує змінити алгоритм тестування та встановлення факту одужання.

Фото unsplash.com

Міністерство охорони здоров’я планує змінити алгоритм тестування для виходу з самоізоляції через ризик поширення хвороби COVID-19, а також підхід до встановлення факту одужання. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу у МОЗ 2 вересня, передає Українська правда.

За словами головного санлікаря, наразі для виходу з самоізоляції потрібно робити ПЛР-тестування, однак цього тижня планують внести зміни в алгоритм тестування.  Якщо симптоми відсутні, то завершувати самоізоляцію можуть дозволити на 14-й день без проведення ПЛР-тестування, а тестування методом ПЛР буде зсунуто на 7-8-й день ізоляції, що дозволить вийти з неї раніше.

Крім того, одного негативного ПЛР-тестування й відсутності симптомів тепер буде достатньо, щоб людина вважалася такою, що одужала.

Також в міністерстві планують збільшити кількість тестувань на COVID-19 за рахунок швидких тестів на антиген, які вже роблять у США. Головний санлікар пояснив, що для швидкого тесту на антиген зразок береться так само, як для ПЛР-тесту: з носоглотки забирається змив, який ставиться у певний фермент, фермент виділяє РНК – і ця РНК поміщується у швидкий тест, який показує, чи є збудник коронавірусної хвороби.

Цей тест зможуть використовувати і для діагностування. Зараз в Україні із діагностичною метою використовується метод полімеразної ланцюгової реакції.

Коментарі