Новини

У ЧНУ виявили заховану фреску XIX століття: у якому вона стані та що з нею робитимуть

Стінопис відреставрують, а екскурсоводи внесуть фреску у туристичний шлях резиденцією.

Фото зі сторінки Сергія Осачука в фейсбуку

У Резиденції митрополитів Буковини та Далмації знайшли фреску кінця XIX століття. Про це стало відомо з допису голови Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука:

«Сьогодні велика радість відкриття та повернення фрески професора Євгена Максимовича над входом до IV корпусу Чернівецького університету, де розміщувалися ательє, художні майстерні митрополичих художників — Епамінандоса Бучевського та Євгена Максимовича».

Журналісти «Шпальти» поспілкувалися з проректоркою з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу ЧНУ Тамарою Марусик. Та розповіла, як знайшли фреску після стількох років, у якому вона стані та що з нею робитимуть.

«Фреску знайшов наш екскурсовод. Одного разу він прочитав з якогось джерела, що у резиденції була фреска. Також він дізнався де саме вона знаходилася. Він вирішив перевірити, взяв драбину. На тому місці було скло австрійських часів, яке хтось встановив у 40-х роках минулого століття, коли нищили святині. Це скло було замальоване фарбою. Він спробував відшкрябати фарбу декілька разів, поки не стало видно, що фреска там дійсно є».

Фото зі сторінки Сергія Осачука

Після цього скло зняли, каже Тамара Марусик. За ним було багато павутиння та комах, але загалом витвір у хорошому стані.

«Експерти, до яких ми зверталися, кажуть, що вона чудово збереглася. Так, вона потребує реставрації, але загалом вона дуже добре виглядає. Ми вже домовляємося з майстрами, які могли б її оновити», — каже пані Марусик.

Після часткового оновлення екскурсоводи зможуть показувати фреску туристам, містянам та іншим охочим.

    Фото зі сторінки Сергія Осачука

Коментарі