Новини

Конституційний суд визнав незаконними певні карантинні обмеження

У суді пояснили, що деякі карантинні правила порушують право громадян на свободу пересування та право залишати територію України.

28 серпня Конституційний суд визнав, що деякі положення постанови Кабінету міністрів про карантин в Україні порушують конституцію.

Про це мовиться в тексті рішення КСУ.

Так, КСУ визнав обмежувальні карантинні заходи, які встановлювалися постановою Кабміну №392, неконституційними, а також положення абзацу дев’ятого пункту другого розділу ІІ «Прикінцеві положення» закону № 553.

Мова йде про заборони на проведення масових заходів, роботу закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, фітнес-центрів, готелів, хостелів, розважальних закладів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, про обов’язкову самоізоляцію громадян.

Там визнали: ці, ухвалені урядом, протиепідемічні заходи, суперечать конституційним правам і свободам громадян. А обмеження пов’язані із самоізоляцією, обмежують право особи на свободу пересування. Закриття пунктів пропуску, обмеження перевезень Україною, суперечать праву громадян вільно пересуватися і залишати територію України:

«Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується собода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом», — положення другого розділу Конституції України.

У КС наголосили, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина можливі лише у випадках, коли це встановлюється законом — актом, ухваленим лише Верховною Радою. 

Нагадаємо, Нацполіція відкрила кримінальне провадження проти депутатів Чернівецької міської ради. Кримінальне провадження відкрили через те, що депутати проголосували за часткове скасування карантинних обмежень.

Коментарі