Новини

«Творчість не має інвалідности»: у Чернівцях відбувся інклюзивний фестиваль мистецтва

Учасники дійства з усієї країни читали вірші, танцювали, співали, виконували театральні етюди та ламали стереотипи про безпорадність людей з інвалідністю.

28 серпня у Літньому театрі Центрального парку імені Тараса Шевченка у Чернівцях відбувся всеукраїнський фестиваль культури та творчості людей з інвалідністю «Сузір’я любові». На ньому люди з різними групами інвалідности читали поезії українських класиків, співали народних українських, єврейських та румунських пісень, виконували хореографічні та театральні постановки.

«На жаль, через карантинні обмеження ми не могли влаштувати кількаденний захід. Попри це, до нашого свята доєдналися люди з багатьох міст України: Києва, Львова, Луганська, Донецька, Ужгорода, Тернополя та інших», — пояснює організаторка фестивалю Любов Свіріденко.

За її словами, цей фестиваль визнали найкращим інклюзивним святом країни. У Чернівцях такий захід відбувся уже вдруге, цьогоріч — дистанційно. Виступи учасників з інших міст України демонстрували на екрані за допомогою проєктора.

«Люди з інвалідністю — це закрите суспільство. Тому ми влаштували таке святкування, аби показати, що для нас немає перепон, а у творчости немає інвалідности. Ми сподіваємося, що наступного року теж зможемо зустрітися та влашувати такий концерт. Головне — пережити цей рік», — додає організаторка.

Серед учасників були не лише люди з інвалідністю, а й запрошені професійні митці Буковини та Чернівців.

«Я на цьому фестивалі вперше беру участь. Хотіла, щоби люди з інвалідністю відчували себе потрібними, зрозуміли ще раз, що вони повноцінні. Хотіла на сцені їм посміхнутися, обійняти, щоби вони не відчували «обмежености», яку їм приписує суспільство. Якщо доживемо та будемо всі здорові, то я братиму участь і в майбутніх інклюзивних фестивалях», — розповідає учасниця фестивалю та співачка Наталія-Камелія Процюк.

Як розповіла Любов Свіріденко, про фестиваль уже готують фільм у якому зберуть та покажуть виступи учасників двох фестивалів.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі