Інтерв'ю

Школярі без масок, довгі перерви та змішана форма навчання. Яким буде навчальний процес у Чернівецькій області

У школах, які потрапили у «червону» зону, навчальний процес буде дистанційним.

У Чернівцях та районах області, які віднесені до «червоної» зони, навчальний процес з 1 вересня розпочнуть дистанційно. В інших зонах, школи самостійно обирають форму навчання. Можуть скорочувати уроки, збільшувати перерви, проводити заняття по змінах тощо.
До навчального процесу не допускатимуть дітей із температурою вище 37,2 градусів. Якщо хоча б один учень заразиться коронавірусом, то весь клас піде на самоізоляцію. Водночас діти на уроках можуть перебувати без масок.
Станом на 28 серпня відомо, що у «червону» зону потрапили: місто Чернівці, Кіцманський, Заставнівський, Вижницький, Глибоцький та Новоселицький райони. Відповідно тут 1 вересня навчання розпочнуть дистанційно.
У Чернівцях школи міста попередньо планували різні форми навчання. Наразі педагогічні ради у школах міста вирішують, яким буде навчальний процес.

Скріншот Інформаційне агенство АСС

«Сьогодні ще немає ухваленого рішення. Допрацьовуємо проєкти рішень. Можливо, все буде відомо у понеділок. На сесії міськради запропонували, аби адміністрації шкіл допрацювали питання щодо форми навчального процесу, який буде у школах міста на період «червоної» зони», — зазначила у коментарі «Шпальті» в. о. начальника управління освіти Чернівецької міської ради Ніна Вітковська.

У свою чергу в. о. директора департаменту освіти та науки Чернівецької ОДА Надія Періус розповіла про форми навчання, нові вимоги та умови перебування дітей у школі.

«Ми керуємося постановою Кабінету міністрів України №641 та на постанову головного санітарного лікаря, а також на рекомендації Міністерства освіти. Станом на 28 серпня у Чернівецькій області встановлено дві зони. До «червоної» увійшли місто Чернівці, Кіцманський та Заставнівський райони. А з 31 серпня додалися ще три райони: Вижницький, Глибоцький та Новоселицький. Всі інші райони області віднесли до «помаранчевої» зони.
У постанові Кабміну №641 сказано, у «червоній» зоні здобувачам освіти забороняють відвідувати заклади освіти. Відповідно, тут не може відбуватися очне навчання, і навіть змішане. Навчання з 1 вересня тут розпочнеться у дистанційній формі. 

Департамент направить школам наказ про умови навчання в різних зонах карантину, а також лист з роз’ясненнями щодо заборон «червоної» зони. Невиконання цих вимог, відповідно статті №44/3 кодексу про правопорушення, передбачає адміністративну відповідальність керівника закладів та засновника (у випадку Чернівців це міська рада). Штраф на посадову особу складає від 30 тисяч гривень».

Зараз в області є 401 заклад загальної середньої освіти. З них 120 щонайменше (інформація станом на 27 серпня), повинні розпочати навчання дистанційно. Всі інші будуть працювати за змішаною формою навчання допоки не перейдуть до тієї чи іншої зони. Надається повна свобода керівнику закладу освіти обирати модель навчання.
У всіх навчальних закладах директор несе повну відповідальність за забезпечення закладу дезінфікуючими засобами, засобами індивідуального захисту, обробленням приміщення та готує навчальний заклад до прийому учнів.

У помаранчевій зоні обов’язково має бути визначена особа, яка буде відповідати щоденно за температурний скринінг всіх, хто приходить до навчального закладу. Це може бути медичний працівник, заступник з виховної роботи тощо.

«Початкову ланку ми взагалі ізолюємо, аби вона не перетиналася зі старшою. Це робиться для того, аби у випадку спалаху коронавірусу, ми могли ізолювати не увесь заклад, а частину.
У навчальному закладі скрізь мають бути дезінфікуючі засоби для рук, миючі засоби, паперові рушники. Воду пити можна буде лише із індивідуальних ємностей».

Кому потрібна маска
Раніше дітям молодшої ланки рекомендували масковий режим, але є зміни. Тепер діти початкової ланки можуть бути без маски і під час навчання, і на перерві. Всі інші учні у школі обов’язково носитимуть маски, респіратори, або захисні щитки, крім перебування на уроці. Водночас вчитель залишається у масці, респіраторі або індивідуальному щитку.
Графік уроків
Він має відрізнятися, особливо у школах, там де немає можливости зробити різні входи.
Утилізація масок
Обов’язково має бути передбачена утилізація масок, спеціальні урни для використаних. Одну маску можна використовувати не більше трьох годин. Школи мають укласти угоди із спецфірмами, які мають здійснювати утилізацію.
Харчування у школах
У школах скасували швецький стіл, дозволили не більше чотирьох учнів за столом з дистанцією не менше одного метра. У їдальні заборонено скупчення дітей.
У класах дозволили більше 20 дітей. А у вищих навчальних закладах профтехосвіти заборонили більше 20 людей в одній аудиторії, вони будуть ділитися на півгрупи.
Батьки школярів
Школи будуть звертатися до батьків, аби ті забезпечили засобами індивідуального захисту своїх дітей. Якщо мама зробить маску своїй дитині власноруч, скажімо, із посмішкою тощо, це додасть тільки позитиву.
Також батьки повинні навчити дитину культури поведінки в умовах адаптивного карантину. Наприклад, як правильно мити руки, як використовувати маску тощо.
Якщо в учня виявили коронавірус
Щоранку вчитель питатиме про самопочуття дитини. Якщо побачить, що учень почувається не зовсім комфортно — поміряють температуру. Якщо температура більше 37,2, школяра із супроводжуючим, одягають у засіб індивідуального захисту, і допоки зв’яжуться з батьками, дитина переебуватиме в ізоляторі чи окремому приміщенні. Батьки забирають дитину, якщо стан не критичний. Також батьки зобов’язані зв’язатися із сімейним лікарем, якщо у дитини підозра на ковід підтверджується. Крім того, обов’язково потрібно проінформувати навчальний заклад. Якщо дитина перебувала в класі і мала контакти, обов’язково формується коло контактних осіб і вони йдуть на ізоляцію. Уся школа на ізоляцію не йде. Якщо упродовж 21 дня хтось із контактних осіб інфікованого має ознаки ковіду, тоді директор приймає рішення про те що цілий блок йде на ізоляцію, або школа йде повністю на карантин.
Що повинно бути у школі
У школах обов’язково — розмітки в коридорах. Це має бути двосторонній рух, мінімальна стиковка учнів.
На розсуд керівників закладів у «червоній» зоні пропонують провести до Дня знань, 1 вересня, флешмоби, дистанційні лінійки. Розробили алгоритм, методики, рекомендації і зразки. Всі рішення тепер приймає педагогічна рада.
У помаранчевій зоні скупчення у приміщеннях заборонено. В закладі освіти заборонено навіть перехід з кабінету в кабінет.

Фото Ігоря Волощука

Коментарі