Рецензії

Що французи знають про щастя?

Рецензії від книжкової оглядачки Лілії Шутяк.

Photo by Norbu Gyachung on Unsplash

Щоразу, говорячи про мотиваційну літературу, розумію: вона існує для того, аби людина ще раз побачила вже відоме й переконалася, що робити цього не буде. Ось чому подібні книжки сприймаю з великим скепсисом. Водночас знаю чимало людей, трішки старших за двадцять, для яких такі видання стають дороговказами в нове майбутнє. А якщо і вчитись кращому життю, то в кого, як не французів? Саме в цій країні можна сміливо пити вино о 12-ій годині дня, насолоджуватися смачною їжею і шармом тамтешніх мешканців. Як це зробити – знають героїні двох французьких романів, які знайшли в собі сили змінити все.

Сюжет твору засновниці компанії з креативного коучингу Рафаелли Жордано «Твоє друге життя, або Шанс змінити все» доволі простий. Головна героїня, 38-річна Камілла,потрапляє в автомобільну аварію і випадково знайомиться з Клодом Дюпонтелем, який виручає її у важку хвилину. За словами чоловіка, він – рутинолог. Це малодосліджена наука у Франції, зате вонадоволі поширена в різних частинах світу. Спостерігаючи за поведінкою розгубленої героїні, яка весь час метушиться, Клод пропонує жінці експеримент – допомогти змінити життя, адже це саме те, чим він займається. «Швидше» – слово-авторитет нашого часу, – пише Рафаелла Жордано. – Залишається тільки спостерігати, як люди ладні розчавити інших, щоб застрибнути в переповнений вагон метро, бо не хочуть аж три хвилини чекати на наступний поїзд. Їдуть на червоне, щоб виграти кілька вільних секунд на страшну аварію. Набирають номер, не відриваючись від обіду чи перекуру». Знайомо, чи не так?

Симптоми постійної втоми, спад мотивації, втрата інтересу до роботи й сім’ї вказують на те, що пропозиція Клода Дюпонтеля якраз доречна, й Камілла спершу неохоче, та все ж її приймає. Попри все, героїня «міцно чіпляється за свій стиль життя, де немає місця спокою та рівновазі». Такою вона є на роботі, в шлюбі з чоловіком Себастьяном та спілкуванні з сином Адрієном.

Під час кожної зустрічі Клод ставить героїні нові завдання, які та спершу вважає недосяжними. Як-от піти на контакт із людиною, яка найбільше дратує. В її випадку – це співробітник Франк, що постійно з неї знущається. Наважившись зробити перший крок до зближення, Камілла сама дивується, чому їхні робочі стосунки раніше були такими невдалими.

Для зустрічей Клод щоразу обирає незвичні місця: то колесо огляду, то центр підводного плавання, то Лувр, то верхівку Тріумфальної арки. Ставлячи прості експерименти над собою, коуч допомагає їй по-новому відкрити себе та змінити власне сприйняття проблем.

Книжку «Твоє друге життя, або шанс змінити все», звісно, не можна вважати панацеєю від усіх бід, але для тих, хто шукає мотивації, вона може бути гарним порадником. Як уже стала для 2 мільйонів читачів на шляху до щастя.

Ще один роман, у якому головна героїня опинилася на роздоріжжі – «Я обіцяю тобі волю» французького письменника і фахівця у сфері особистісного розвитку Лорана Гунеля. У центрі сюжету – співачка й кіноакторка Сибіль Ширдон, що підкорила Голлівуд, а згодом «покинула все в зеніті слави й присвятила себе міжнародному фонду підтримки дитячої освіти». Історію свого життя вона розповідає журналістові Семові Бреннану і виглядає та дещо схоже на розповідь із попередньої книжки.

32-річна жінка отримує посаду директорки на кораблі. На жаль, у неї нема відповідних здібностей, щоб керувати – надто м’який характер, постійні сумніви в правильності своїх вчинків, боязнь публічних виступів, невпевненість у собі тощо. Роль доброї феї, яка може все змінити, у книжці відіграє представник таємничого ордену «Братства келій» Оскар Фірмен, який на прохання Сибіль змінює її особистість. От тільки щоразу, коли героїня обирає нову ідентичність, та в чомусь їй не підходить. І воно недивно, адже, як попередив наставник, «перевтілюючись в особистість, якою захоплюватимуться люди, ви перестаєте бути собою і перетворюєтеся на іншу людину». А без можливості бути собою ніде не почуватимешся щасливою.

«Я обіцяю тобі волю» – типовий посібник із досягнення професійного й життєвого успіху. Водночас форма художнього твору дозволяє письменнику не просто розповісти захопливу історію, але й здійснити максимальний вплив на читачів.

Окрім цього роману, Лоран Гунель також є автором всесвітньо відомих книжок «Бог завжди подорожує інкогніто» та «День, що навчив мене жити». В обох доволі схожі історії про людей, яких несподівані зустрічі провокують до змін. Так, у першому – загадковий чоловік Ів Дюбрей рятує від самогубства 20-літнього Алана Грінмора, а в другому – центральним сюжетом стає пророцтво ромки, що передбачила Джонатану скору смерть. Такі, здавалося б, незначні події в обох випадках підштовхують чоловіків до нестандартних рішень.

Тож, якщо і ви впевнені, що час уже щось змінювати – почитайте, як це здійснили інші. А там – справа за малим: зробити перший крок.

Коментарі