Новини

В Україні створять держпремії імені Патона й Скорика

Обидва генії пішли з життя влітку цьогоріч.

Борис Патон Фото КПІ

 

 

 

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що ініціює заснування двох державних премій: за вагомий внесок у розвиток науки та наукові досягнення і за вагомий внесок у розвиток музичного мистецтва. Премії носитимуть імена науковця Бориса Патона і композитора та музикознавця Мирослава Скорика.

Про це 24 серпня Зеленський сказав під час урочистостей до Дня Незалежности в Києві.

За словами президента, відповідні звернення про заснування премій він уже направив до уряду:

«У цей день із нами немає двох видатних постатей, двох геніїв сучасности, з якими нам пощастило жити в один час… Це два Герої України: Мирослав Михайлович Скорик і Борис Євгенович Патон. Вони творили нашу історію і здобували славу для України в цілому світі».

Президент Національної академії наук Борис Патон помер цього року 19 серпня у віці 101 рік. Він був видатним українським ученим у галузі металургії, технології металів, електрозварювання та матеріалознавства, державним та громадським діячем, президентом НАНУ, директором Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України.

Більше про Бориса Патона можна дізнатися тут

А 1 червня на 82-му році життя помер відомий український композитор та музикознавець, Герой України, народний артист України, лавреат премії імені Шевченка, володар декількох орденів за заслуги Мирослав Скорик, який є автором багатьох камерно-інструментальних творів, декількох балетів та опери «Мойсей», міжнародну прем’єру якої профінансував Ватикан.

Найвідомішою композицією Скорика є «Мелодія», яку називають духовним гімном України. Його музика звучить у понад 40 фільмах. Торік він ще грав гімн України в цей день.

Коментарі