Новини

На 102-му році життя помер відомий академік Борис Патон. Чим він запам’ятався українцям

Глава держави назвав науковця грандіозною особистістю та висловив співчуття його близьким.

Фото – Офіс президента

На 102-му році життя помер український інженер і науковець, президент Національної академії наук України Борис Патон. Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці Володимир Зеленський.

«Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які цілком могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець», – написав Володимир Зеленський.

Борис Патон з 1962 року був незмінним президентом Національної академії наук України. У березні цього року він не подав свою кандидатуру на вибори посади і залишив її. Патон заявив, що бачить своїм наступником віцепрезидента академії Анатолія Загороднього.

Загалом науковець долучився до створення понад 700 винаходів, із яких 500 мають міжнародні патенти. Він — автор понад 1200 різноманітних публікацій, зокрема 20 наукових монографій. Маючи таку велику спадщину, говорив:

«Треба отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя! А якщо ти тільки ниєш і скиглиш, то нічого доброго не буде».

Як учений він здобув світову славу у сфері електрозварювання, металургії і технології металів. Під його керівництвом створили новий спосіб зварювання — електрошлаковий, який використовують у важкому машинобудуванні.

Саме завдяки розробкам Бориса Патона був проведений перший експеримент зварювання в Космосі. Він зробив величезний внесок у розробку ракети Н1, призначеної для освоєння Місяця.

Крім того, Патон є автором ідеї та одним із розробників методу електрозварювання м’яких тканин. Завдяки цьому вдалося скоротити тривалість операцій, знизити ймовірність післяопераційних ускладнень і втрати крови.

 

Коментарі