Новини

В Україні розробили електромобіль для маломобільних

Електромобіль побудований на базі Smart ED. 

Фото itc.ua

У Києві на території ВДНГ відбулася презентація USEC – першого українського електромобіля для маломобільних людей.

Автором ідеї Ukrainian Social Electric Car (USEC) є телеведуча Вікторія Кіосе, а реалізувати задум допомогли спеціалісти одеської компанії Ecofactor, йдеться на Урядовому порталі.

«Ми дуже довго працювали над цим проєктом – майже два роки. А я дуже хотіла здійснити свою маленьку мрію – зробити щось важливе і прогресивне для людей з інвалідністю, і щоб потім можна було казати, що це зроблено в Україні. Я поставила собі і друзям запитання: «Чому ми не можемо зробити машину, яка буде комфортною, інноваційною, екологічною, і показати, що у нас є люди, які це можуть зробити?» І, врешті-решт, з’явилися люди, які мене підтримали, які дали на цей проєкт гроші і які вірять в електромобільне майбутнє України», – розповіла Вікторія Кіосе у коментарі Autogeek.

Електромобіль побудований на базі Smart ED. Серед головних відмінностей – розташування керма по центру та повністю ручне управління. Для зручности власників підлогу автомобіля опустили, а батареї перенесли в носову частину. Два мотори на задній осі надають автівці загальну потужність в 30 кВт. Місткість батареї – 15 кВт-год, що дозволяє проїхати 100-150 км на одному заряді залежно від умов експлуатації.

Фото rubryka.com

Участь у презентації також узяв Міністр інфраструктури Владислав Криклій. Він зауважив, що Міністерство буде і надалі всебічно підтримувати такі важливі ініціативи, як скасування ПДВ і мит на ввезення електромобілів, а також стимулювати національне виробництво електрокарів, передає Урядовий портал.

«Без електрокарів уже важко уявити сучасну країну та інфраструктуру міст. Вдячний авторам першого українського електромобіля для людей з інвалідністю USEC за втілення дійсно інноваційного та технологічного проєкту, який водночас прибирає бар’єри та турбується про кожного з нас, створюючи необхідні умови для тих, хто цього потребує. Держава повинна зробити все, щоб якомога більше громадян мали змогу дозволити собі такі продукти. А ми будемо створювати належну та сучасну інфраструктуру для цього», — зазначив міністр.

Наразі винахідники поставили собі за мету вийти на ціну в 10 тисяч доларів для кінцевого покупця. У разі серійного випуску цінник може знизитися до 8500$, повідомляють в Autogeek.

Коментарі