Новини

По 1200 євро щомісяця: у Німеччині тестують систему безумовного базового доходу

За три роки експерименту у Німеччині хочуть з’ясувати, як впливає соцвиплата на людей.

Фото unsplash.com

У Німеччині розпочали дослідження безумовного базового доходу. Так, 120 німцям упродовж трьох років платитимуть 1200 євро щомісяця — вчені вивчатимуть, як така гарантована соцвиплата впливає на людей.

Про це пише Громадське.

Приймання заявок на участь розпочалося 18 серпня.

На першому етапі науковці хочуть зібрати базу даних мільйона людей. Серед них вони виділять 20 тисяч, які найкраще відповідають експерименту. Після опитування вчені оберуть 120 людей, які отримуватимуть базовий дохід, та 1300 людей для порівняльної групи, які не мають соцвиплати.

Виплачувати кошти розпочнуть навесні 2021 року зі спеціального фонду, який наповнюють коштом пожертв. Учасники експерименту повинні кожні шість місяців заповнювати анкету про те, як на них впливає базовий дохід.

За три роки у Німеччині хочуть з’ясувати, як діє соцвиплата на людей: чи спонукає більше працювати, інтегрує в суспільство (для бідних верств), заохочує лінь та чи робить стійкішими до криз.

Проводять дослідження Німецький інститут економічних досліджень, організація Mein Grundeinkommen, Інститут Макса Планка і Кельнський університет.

Відомо, що у тій же Німеччині ефективність базового доходу вже перевіряли. Попереднє дослідження проводила 2014-го організація Mein Grundeinkommen. 26 німців упродовж року отримували 1100 євро базового доходу. Тоді з’ясували, що така виплата не спонукає людей кинути роботу, натомість вони продовжують працювати та відчувають себе впевненіше.

Щодо дослідження базового доходу у Фінляндії, то 2017-2018 виплачували по 560 євро щомісяця двом тисячам випадкових безробітних (від 25 до 58 років). Сума виплати була фіксована, її не потрібно було повертати. Учасники продовжували отримувати гроші навіть після працевлаштування.

Вчені з’ясували, що наявність базового доходу не зменшувала у людей бажання знайти роботу, натомість вони довіряли людям та соціальним інституціям, зокрема політикам і суддям. Також громадяни, які отримували виплату, працювали в середньому на шість днів більше за інших.

Коментарі