Новини

Коронавірус чи грип: про що свідчить втрата нюху та смаку

Фото Engin Аkyurt unsplash.com

Про втрату нюху як один із симптомів коронавірусу говорили ще у перші місяці після спалаху пандемії. За даними дослідження, яке провели вчені Королівського коледжу Лондона у березні, 59% інфікованих серед симптомів COVID-19 називали втрату нюху чи смаку, передає BBC. Однак тоді головний акцент робили на лихоманку та кашель, адже нюх зникає і під час інших респіраторних захворювань.

Проте зараз учені стверджують, що у пацієнтів із коронавірусом втрата відчуттів є раптовою і набагато сильніше вираженою. Окрім того, інфіковані зазвичай не мають нежитю чи закладеного носа і можуть дихати вільно. Можливою причиною такого явища науковці називають враження вірусом нервових клітин, які безпосередньо відповідають за відчуття нюху і смаку, йдеться в матеріалі.

Керівник дослідження професор Карл Філпот (Carl Philpott) з Університету Східної Англії провів експеримент за участю 30 волонтерів: 10 хворих із діагнозом COVID-19, 10 — із застудою та 10 — здорових людей без симптомів грипу чи застуди. Втрата нюху у пацієнтів із коронавірусом була сильнішою, ніж у інших учасників експерименту. Їм було важче ідентифікувати запахи, а на смак розрізнити солодке і гірке їм взагалі не вдалося.

Carl Philpott Фото uea.ac.uk

«Схоже, ознаки, що відрізняють коронавірус від інших респіраторних вірусів, таки є. Це дуже зворушливий момент, адже це означає, що тести на запах та смак можна використовувати для того, щоб розрізняти пацієнтів із COVID-19 та хворих на застуду чи грип», — зауважив професор.

Андрю Лейн (Andrew Lane), професор-оториноларинголог з Університету Джонса Гопкінса разом із командою науковців досліджували мазки з носа інфікованих пацієнтів. У результатах дослідження, опублікованих у «Європейському журналі респіраторних досліджень» (European Respiratory Journal), ідеться про те, що в носовій порожнині хворих вдалося зареєструвати велику кількість білка ACE2. Вчені зазначають, що його клітини можуть бути «відправною точкою» під час інфікування організму.

«Зараз ми проводимо додаткові експерименти в лабораторії, щоб побачити, чи справді вірус використовує ці клітини, щоб потрапляти до організму людини. Якщо це так, то, можливо, ми зможемо боротися з інфекцією за допомогою противірусної терапії, що проводиться безпосередньо через ніс», — зазначає професор у коментарі BBC.

Про те, наскільки ефективно можна використовувати результати подібних досліджень у боротьбі з COVID-19 на практиці, ми запитали завідувача відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня №1» Дмитра Білоуса. Він зазначив, що втрата смаку і нюху дійсно може свідчити про наявність коронавірусу, але не варто робити акцент саме на цих симптомах.

«Ми знаємо, що, наприклад, у людей із поганим зором тактильні відчуття та відчуття нюху чи смаку можуть бути розвинені краще, тож це досить суб’єктивно. Серед наших пацієнтів лише кожен п’ятий скаржиться на втрату нюху чи смаку. Основними ж симптомами є висока температура тіла, сухий кашель та задуха», — додав лікар.

 

 

Дмитро Білоус працює зі «складними» пацієнтами, хворими на COVID-19

Як повідомляла раніше «Шпальта», за минулу добу в Україні зареєстрували рекордні 2134 випадки зараження коронавірусом. У Чернівецькій області на COVID-19 хворіє 189 осіб. Тим часом загальна кількість виявлених випадків захворювання в Україні стрімко наближається до ста тисяч, бо наразі їх 98 537. Із них 2 184 були летальними, а 50 441 пацієнт уже одужав.

Коментарі