Новини

У Чернівцях видадуть поему-трактат останнього українського футуриста

Передмову до книги написав український письменник Сергій Жадан, оскільки за життя автор не побачив видавництва свого твору.

 

На початку вересня у видавництві «Меридіан Черновіц» з’явиться друком поема-трактат Володимира Гаряїва «Метафізичний реквієм» (1914–1997).

«Повноколірний артбук побачить світ спеціально до ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ», — кажуть у видавництві.

Володимир Гаряїв був останнім українським футуристом, учнем Михайля Семенка, членом легендарного футуристичного гурту «Нова генерація», свідком українського літературного відродження 1920–1930-х років. 

За словами автора післямови Сергія Жадана, поет «скидався на дивака, як їх показували в радянському кінематографі. До прикладу, на чарівника в дитячій казці.

Свій твір Володимир Гаряїв почав писати ще в 30-х, час від часу повертаючись до нього впродовж життя, й завершив у 90-х. За життя автор так і не побачив книги. Нині Meridian Czernowitz спільно з Харківським літературним музеєм підготували до друку цей унікальний текст, що є водночас свідченням про криваву епоху й присвятою друзям, які відійшли. 

«Метафізичний реквієм» – це історія про дихання часу, про дух свободи в гарячих харківських під’їздах, про повітря, яким у цьому місті дихають поети. Хай це буде історія саме про поетів, про те, як вони затримують у своїх легенях тепло цього міста, тримають його в собі, мов скарб, і, видихаючи, роблять його поезією», — вважає Сергій Жадан.

Ілюстрації для книжки створював Валєра Бондар. Видання здійснюють з ініціативи КЗК «Харківський літературний музей», у фондах якого і зберігається цей рукопис. Над художнім оформленням працювали дизайнерка та дизайнер Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava Ірина Шишкова (оцифрування та обробка ілюстрацій) та Сергій Макаренко (обкладинка й макет). 

Вперше книжку презентують 4 вересня у Літньому театрі (м. Чернівці, вул. Садова, 1-А) під час ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ за участю автора післямови Сергія Жадана

Нагадаємо, на початку осени в «Меридіані» з’являться друком ще чотири нові книжки: поетичні збірки «Naked one» Юрія Іздрика й «За такі гріхи Бог ще подякує» Тані Малярчук, а також прозові – «малий український роман» Андрія Любки та «Порт Житана» Олеся Ільченка.

Коментарі