Новини

Крижаний покрив Ґренландії приречений розтанути, – вчені

Танення льодовиків продовжиться навіть тоді, коли глобальне зростання температури вдасться зупинити.

Фото unsplash.com

Американські вчені з університету штату Огайо заявили, що крижаний покрив Ґренландії продовжить танути, навіть якщо людство зупинить кліматичну кризу. Про це йдеться у дослідженні науковців, пише Суспільне.

За словами вчених, щорічно Гренландія скидає в океан понад 280 мільярдів тонн льоду. Це одна з головних причин, чому підвищується рівень Світового океану на міліметр на рік. Дослідники прогнозують, що до кінця століття рівень води підніметься майже на метр. Такий сценарій ставить під загрозу прибережні штати США та острівні держави.

«Наразі ми спостерігаємо спокійний крижаний покрив, але вже в найближчому майбутньому почнеться фаза швидкого танення», — зазначають науковці.

Цю фазу танення зупинити навряд чи вийде. Для досліджень команда використовувала супутникові дані щодо Гренландії за останні 40 років. З 2000-го крижаний щит стоншується настільки швидко, що новий покрив просто не встигає зібратися.

Раніше ми писали про те, що у Канаді розтанули дві льодовикові шапки, яким було понад 5000 років. Такі перетворення в Арктиці науковці пов’язують зі змінами клімату.

Коментарі